Hozzávalók:
3 evőkanál olaj
150 g húsos kolozsvári szalonna
500 g vöröshagyma
só, bors
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál sűrített paradicsom
700 g konzerv fehérbab
0,5 l víz
Elkészítés:
A szalonnát vágjuk kisebb kockákra, majd egy serpenyőben süssük meg. Ha megsült, akkor szedjük ki és tegyük félre, a visszamaradt zsíron kezdjük el párolni az összevágott hagymát. Ha már kezd összeesni, akkor adjuk hozzá a sót, borsot, valamint az összevágott fokhagymát. Összekeverjük és beletesszük a sűrített paradicsomot, valamint a leszűrt babot.
Ismét keverünk rajta, majd végül a sült szalonnát is beletesszük. Mehet bele a víz is és közepes lángon addig rotyogtatjuk, amíg besűrűsödik a hagymás bab. Utána már csak tálalni kell.