10 °C
borús égbolt
2024. március 01., péntek
Albin

Ha nincs tél, akkor felborul a bioritmusunk!?

2023. február 08.
93.0031
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Nonka22 profilja, adatai
Nonka22
A minket körülvevő világban mindennek van bioritmusa - azaz meghatározott időben és rend szerint változnak a dolgok. A Föld forgása, a nappal és éjszaka váltakozása mind befolyásolja az ember biológiai óráját, és ha ez felborul, akkor nem csak a fáradtság, de még betegségek is problémát okozhatnak az életünkben. A tél hiánya szintén okozhat gondot a bioritmusunkban, melyről most bővebben is olvashatsz legújabb cikkünkben.


Bár alkalmazkodunk a környezetünkhöz és a munkahelyi kihívásokhoz, minden embernek létezik saját bioritmusa, amiben komfortosan érzi magát, amiben az aktív és pihenős szakaszok követik egymást, és amiben jól működik a regenerációs időszak, ami kipihentté és újra erőssé teszi az egyént a következő naphoz. A pacsirta és a bagoly típusú emberek alapvetően különböznek egymástól, míg a pacsirta korán ébred, de korán is fekszik, a bagoly épp ellenkezőleg: sokáig szeret fent lenni, éjjel aktív, viszont ennek megvan az ára, sokáig marad az ágyban, hogy a hat-nyolc óra alvás újra feltöltse.

Mindkét típusra rosszul hat azonban, ha a munkája révén ezt a belső ritmust nem tudja tartani, és az sem tesz jót, ha a téli hónapok hirtelen tavaszt játszanak: nincs megfelelő hideg, hamarabb kezd világos lenni, mint egyébként. Bár a napfényre nagy szükségünk van, a sötétség előnye sem vitatható. Mindenki a saját környezetének bioritmusával van összhangban - aki Magyarországon él, a négy évszak változását szokja meg, aki Dél-Olaszországban, a mediterrán közeget, míg aki északon, mondjuk Norvégiában, a rövid nappalokhoz és fénytelenséghez alkalmazkodik. Az emberi szervezet alapvetően rugalmas, de ha át kell állnia, akkor ahhoz idő kell.

Ha nincs tél, akkor felborul a bioritmusunk!? - 2. kép

Minden változás - a globális felmelegedés okozta időjárás zavarok: januárban alig volt hideg, bár bele sem gondolunk, befolyásolják cirkadián ritmusunkat. Az emberi szervezet számára nagyon fontos a pihentető alvás, ha ez nem jön létre, hosszú távon olyan jellegű kimerültséget és alvászavart okoz, amit csak orvosok tudnak meggyógyítani terápiás módon. Az időjáráson kívül azonban negatív tényező lehet a változó beosztású több műszakos munka is, vagy egy nagyobb utazás

Budapestről Laoszba repülve

Hallottál már a hosszú repülőút után jelentkező jetlag jelenségről? A jetlag is olyan fiziológiai tünetegyüttes, amelyet a cirkadián ritmus megváltozása vált ki, és amely akkor alakul ki, ha valaki több időzónát lép át rövid időn belül. A modern technika segítségével gyorsan haladunk a távolságot megtéve, a biológiai óránk azonban máshol jár, mint a helyi objektív idő. Valahová mondjuk nappal érkezünk meg, de mi a saját helyünkön akkor térnénk nyugovóra.

A megváltozott cirkadián ritmus miatt felborul az emberek biológiai órája. Ő akkor lenne ébren, amikor az ott élők alszanak és fordítva. A jetlag mindenkire másképp hat, de különösen érzékenyen érinti az időseket vagy azokat, akik eleve alvászavarral küzdenek. Az időzónaváltás nem a repülőút hosszával függ össze! Aki Budapestről repül a dél-afrikai Fokvárosba - feltehetően nem fog tőle szenvedni, mert ugyan a Dél-afrikai Köztársaság messze van, így hosszú a repülőút, viszont Magyarországgal egy időzónában helyezkedik el.

Ha nincs tél, akkor felborul a bioritmusunk!? - 3. kép

Magyarán jetlag csak keletre vagy nyugatra történő, hosszabb repülőutazások után alakul ki a mi esetünkben. Fő tünete az, hogy az alvás nem pihentető, gyakori ébredéssel jár, és másnap az illető fáradt, ingerlékeny. Járhat emésztési zavarral, étvágytalansággal, fejfájással, hányingerrel is. Ha hosszabb időre utaztunk el, érdemes felvenni a helyi ritmust, vagyis az ottani nappal szerint aktívnak lenni, és az ottani éjszaka ideje alatt pihenni. A tünetek néhány nap alatt maguktól elmúlnak, és a szervezet átáll a helyi időzóna adta lehetőségekhez.

Mit tehetünk a bioritmusunkért?

Érdemes lefekvés előtt minden elektronikai eszközt - tabletet, okostelefont - teljesen kikapcsolni, sőt az a legjobb, ha egy másik szobában hagyjuk, így nem fogja megzavarni a pihentető alvásunkat. A legfontosabb: a lazítás. Találjunk magunknak hobbit, amivel teljesen kikapcsolhatunk és ellazulhatunk - az olvasás nagyon jó erre. De egy utazás vagy egy wellness-hétvége is sokat segíthet rajtunk.
4 hozzászólás

EszterSzabadkai

1 éve, 1 hónapja és 21 napja

Januárban nagyon fáradtnak éreztem magam kb nonstop, pedig rendesen aludtam. Valószínűleg ez okozta a fáradtságot.

válasz erre

Minoni

1 éve, 1 hónapja és 22 napja

Sajnos én nem tudok megfelelő időt aludni, nem rajtam múlik, hanem a szomszéd kutyán. Úgyhogy hiába tudom, mi hogy lenne jó, nem sikerül betartanom. szomorú smiley

válasz erre

monyó

1 éve, 1 hónapja és 22 napja

Én magamon nem érzek ilyen jeleket, de a jetlagtől mindig kivagyok amúgy. röhögő smiley

válasz erre

bettike

1 éve, 1 hónapja és 23 napja

Hát ez nagyon kellemetlenül hangzik! meglepett smiley

válasz erre