A legfrissebb felmérések szerint a fejlett országokban már minden tizedik ember gyomorfekélytől szenved. A kutatók szerint a betegség kialakulásának elsődleges oka a stresszes életvitel és a kiegyensúlyozatlan táplálkozás. Hogy felismerjük a gyomorfekélyt, fontos tudnunk, hogy tulajdonképpen miről is van szó!
A gyomorfekély a nyálkahártya sérülését jelenti, amely alig nagyobb egy parányi sebnél. Ez a seb azonban az itt termelődő savak hatására egyre nagyobb és mélyebb lesz, amely a fekély egyre súlyosabb változatait idézheti elő, kezelés nélkül pedig végső soron halálos betegségek kiváltója is lehet. A gyomorfekély abban különbözik az egyszerű hasfájástól, hogy elsősorban égő fájdalommal jelentkezik, a legtöbb esetben üres gyomor mellett, általában reggelente. A fájdalom étkezések előtt erősebb, evések után pedig enyhül. Folyamatosan visszatérő tünet lehet a hányinger, a fáradtságérzet, illetve a fogyás.
A gyomorfekély előrehaladott állapotban belső vérzéssel is járhat, sőt a nyálkahártyán keletkező seb hosszabb távon a gyomor kilyukadását is okozhatja. Az elmúlt évek egyik legjelentősebb felfedezése volt, hogy a gyomorfekély kialakulásának döntő többségében egy igencsak elterjedt baktérium, a nyálkahártyán megtelepedő és székletszennyezéssel terjedő Helicobacter Pylori áll.
Habár a baktérium nem minden esetben fertőző, mivel oldja a nyálkahártya nyákrétegét, ezért elősegíti a kialakulását, sőt, a fertőzés kiújulására a modern orvostudomány már egy védőoltást is kidolgozott a múltban. A gyomorfekély esetében fontos az azonnali és hatásos kezelés megkezdése, így amennyiben folyamatosan visszatérő gyomorpanaszokat érzékelünk, amelyek égető érzéssel társulnak, és étkezések előtt felerősödnek, haladéktalanul keressük fel kezelőorvosunkat, korai stádiumban ugyanis a gyomorfekély kiválóan kezelhető.