Hagymatea - finom változatban
Hagyma minden háztartásban van, és tényleg mindegy, hogy lila vagy vörös. A teába mindkettő kiváló választás. A hagyma tele van B- és C-vitaminnal és antioxidánssal, természetes gyulladáscsökkentő, csökkenti a vérnyomást, helyreállítja a vércukorszintet, de antibakteriális és vírusellenes tulajdonságáról is híres. Ez utóbbi jön jól, ha megfáztunk. A legolcsóbb, legrégibb változat, hogy egy fej hagymát, amit mondjuk 4-6 felé vágtunk, fél liter vízben főzni kezdünk. Ha ennek az íze túl hagymás lenne, és se méz, se a cukor nem varázsolná finomra - van már egy gazdag, megbolondított változata is.
Plusz egy tipp: van, aki arra esküszik, hogy a hagymán a héja is legyen rajta. Ekkor elég, ha alaposan megmossuk, és azzal együtt főzzük.
Mézalapú citromos gyömbér
Bár a citromot is hozzák hazánkba, és a gyömbér sem itthon terem meg, mindkettő áldásos lehet egy csúnya megfázás esetén (és persze kiváló megelőzésre is!). Egy citrom, egy nagyobb gyömbér és 20 dkg méz szükséges ehhez az egyszerű recepthez, amit ráadásul, ha elkészítünk, egész héten kanalazhatjuk, ha hűtőben tároljuk!
A gyömbért hámozzuk meg, és fokhagymaprésen nyomjuk át. Meglepően lédús, nagyon sok levet fogunk kapni. Egy befőttes üvegbe öntsük bele, és a húsának a felét is adjuk hozzá. Egy citrom levét csavarjuk ki, és tegyük hozzá a mézet. Keverjük össze, akár már aznap egy kis kanállal együnk belőle.
A gyömbér nagyon jó felsőlégúti betegségekre, de csökkenti a hányingert is. Természetes görcsoldó, fájdalomcsillapító. A citrom magas C-vitamin tartalma miatt kiváló választás, de e mellett még számos pozitív hatása van: méregtelenítő, vértisztító, és regenerálja a véredényeket.
Plusz egy tipp: Nincs otthon fokhagymanyomód? Reszelheted is a gyömbért, de akkor is készíthetsz szirupot, ha vékony karikára vágod, így teszed az üvegbe, erre vékony citromkarikák mennek. Majd a rétegekre csurgatod a mézet. Itt viszont várni kell 2-3 napot, hogy a gyümölcs levet eresszen. Kissé zavarosnak fog tűnni, de ez nem baj. Ezt a levet kell meginni, lehetőleg éhgyomorra. Az adag ebben az esetben is kávés vagy evőkanálnyi. Hűtőben tárold, ha van otthon műanyag kanalad, inkább azzal nyúlj bele.