5 °C
enyhe eső
2024. december 10., kedd
Judit

Gyógyítsd magad a kamrádból! - Íme két népi praktika, amivel túlélheted az influenza szezont

2022. október 31.
99.2091
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Nonka22 profilja, adatai
Nonka22
Egy enyhe megfázást jobb, ha természetesen próbálunk orvosolni, és akkor is nyúlhatunk a gyümölcseink, zöldségeink után, ha a tüneteink rosszabbodnának. A népi praktika, az évszázados hagyományok mind azért vannak, hogy ne felejtsük el őket, és alkalmazzuk a hétköznapokban. A hagyma például nem csak a pörkölt alá kiváló, a mézet ne csak a kalácsra csurgassuk! És akkor itt van még a varázslatos gyömbér és a ragyogóan sárga citrom is!


Hagymatea - finom változatban

Hagyma minden háztartásban van, és tényleg mindegy, hogy lila vagy vörös. A teába mindkettő kiváló választás. A hagyma tele van B- és C-vitaminnal és antioxidánssal, természetes gyulladáscsökkentő, csökkenti a vérnyomást, helyreállítja a vércukorszintet, de antibakteriális és vírusellenes tulajdonságáról is híres. Ez utóbbi jön jól, ha megfáztunk. A legolcsóbb, legrégibb változat, hogy egy fej hagymát, amit mondjuk 4-6 felé vágtunk, fél liter vízben főzni kezdünk. Ha ennek az íze túl hagymás lenne, és se méz, se a cukor nem varázsolná finomra - van már egy gazdag, megbolondított változata is.


Ekkor a hagymát egy almával (vágjuk mindkettőt hasonló darabokra), egy kis darab gyömbérrel (ezt is vágjuk kisebb részekre), két liter vízben forraljuk fel, és maradjon is forrásban kb. 10 percig. Utána még 10-15 percig gyöngyözve hadd főjön, az a jó, ha az alma már kezd barnulni. Dobjunk hozzá egy szegfűszeget, késhegynyi fahéjat. Ha készen van, szűrjük le, langyosan adjunk hozzá ízlés szerint citromot, mézet.

Plusz egy tipp: van, aki arra esküszik, hogy a hagymán a héja is legyen rajta. Ekkor elég, ha alaposan megmossuk, és azzal együtt főzzük.

Mézalapú citromos gyömbér

Bár a citromot is hozzák hazánkba, és a gyömbér sem itthon terem meg, mindkettő áldásos lehet egy csúnya megfázás esetén (és persze kiváló megelőzésre is!). Egy citrom, egy nagyobb gyömbér és 20 dkg méz szükséges ehhez az egyszerű recepthez, amit ráadásul, ha elkészítünk, egész héten kanalazhatjuk, ha hűtőben tároljuk!

A gyömbért hámozzuk meg, és fokhagymaprésen nyomjuk át. Meglepően lédús, nagyon sok levet fogunk kapni. Egy befőttes üvegbe öntsük bele, és a húsának a felét is adjuk hozzá. Egy citrom levét csavarjuk ki, és tegyük hozzá a mézet. Keverjük össze, akár már aznap egy kis kanállal együnk belőle.
A gyömbér nagyon jó felsőlégúti betegségekre, de csökkenti a hányingert is. Természetes görcsoldó, fájdalomcsillapító. A citrom magas C-vitamin tartalma miatt kiváló választás, de e mellett még számos pozitív hatása van: méregtelenítő, vértisztító, és regenerálja a véredényeket.


A méz számos jó tulajdonsága mellett, hogy szinte simogatja a torkot - ami nagy fájdalom esetén nem egy rossz érzés, emésztőrendszeri és légúti panaszokra alkalmazható legeredményesebben. Ugyanakkor a méz hároméves kor alatt kevésbé ajánlott, ezért kicsi gyerekeknél ezt a kúrát ne alkalmazzuk.

Plusz egy tipp: Nincs otthon fokhagymanyomód? Reszelheted is a gyömbért, de akkor is készíthetsz szirupot, ha vékony karikára vágod, így teszed az üvegbe, erre vékony citromkarikák mennek. Majd a rétegekre csurgatod a mézet. Itt viszont várni kell 2-3 napot, hogy a gyümölcs levet eresszen. Kissé zavarosnak fog tűnni, de ez nem baj. Ezt a levet kell meginni, lehetőleg éhgyomorra. Az adag ebben az esetben is kávés vagy evőkanálnyi. Hűtőben tárold, ha van otthon műanyag kanalad, inkább azzal nyúlj bele.
2 hozzászólás

bababum

2 éve, 3 hónapja és 14 napja

Méz-citrom-gyömbér kombó mindig bejön nekem ha elmegy a hangom.

válasz erre

krisztike

2 éve, 3 hónapja és 15 napja

Hagymateáról még sosem hallottam. meglepett smiley de elhiszem hogy gyógyít.

válasz erre