12 °C
borús égbolt
2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

Gyermeknevelés segítséggel? - Íme három könyv, ha már nehezen bírod

2023. május 13.
74.7831
Nonka22 profilja, adatai
Nonka22
Bár a kéretlen tanácsokat senki sem fogadja szívesen, a gyermeknevelés terén mindig újabb és újabb kihívásoknak kell megfelelni. Ehhez pedig jól jön egy-egy támogató könyv, amelyet neves szakemberek írtak. Ha nem szeretnénk szakemberhez fordulni problémáinkkal, helyette mi magunk akarjuk megoldani, akkor ne féljünk a témában könyveket olvasni. Mutatunk is hármat a Jaffa Kiadó műhelyéből!


Ne teljesítsd minden kívánságát!

A gyerek iskolai feladata arra van kitalálva, hogy küzdjön vele, tehát szándékosan feszegeti a gyermek határait. Ez a lényeg. Amennyiben túlzásba visszük a segítséget, az olyan, mintha helyette emelnénk súlyokat, aztán csodálkoznánk, miért nem izmosodik. Csitítsd le magad, és hagyd őt küszködni! Engedd, hogy odahívjon, segítsd a nehézségekben, azonban ne akarj mindenáron ott lenni támaszként.

Ki ne vágyott volna arra, hogy hangos szóváltás nélkül oldja meg az otthoni konfliktusokat? A legkényesebb helyzetek azonban épp azok, amikor kijövünk a sodrunkból, és engedünk az érzelmeinknek, ahelyett, hogy higgadtak maradnánk, akár a munkahelyen, ha konfliktusba keveredünk. Ki ne szeretne boldog, kiegyensúlyozott felnőttet nevelni a gyermekéből? Nincs olyan szülő, aki erre ne bólogatna hevesen. Mégsem minden úgy megy, ahogy elterveztük, ezért segítségre van szükségünk?

Gyermeknevelés segítséggel? - Íme három könyv, ha már nehezen bírod - 2. kép

Válasszuk Hal Edward Runkel házasság- és családterapeuta támogató könyvét, aki szerint a harmonikus kapcsolatok fenntartásának kulcsa az önuralom. Mert aki nem ura önmagának, az másokat sem tud irányítani és befolyásolni. Ha szülőként megőrizzük hidegvérünket, ha nyugodtan, lazán és megértő módon viszonyulunk gyermekünkhöz, ugyanakkor segítőkésznek mutatkozunk a krízishelyzetekben, akkor képesek leszünk játszmák helyett a problémáink megoldására koncentrálni. De vajon ezt a viselkedési és nevelési stratégiát hogyan valósíthatjuk meg a gyakorlatban? - Runkel szerint nem attól lesz jó szülő valaki, hogy teljesíti a gyermek minden kívánságát, vagy átvállal tőle minden terhet.

Épp ellenkezőleg! Azt tanácsolja, hogy a szülő elsősorban önmagára, a saját életére figyeljen: így alakíthat ki egészséges, kiegyensúlyozott kapcsolatot a család minden tagjával, és így biztosíthat gyermekének megfelelő függetlenséget és teret. Mert a gyereknek erre van szüksége. Persze, a határokat a szülőnek kell meghúznia, hiszen a korlátlan szabadság katasztrófához vezethet. A szerző módszere hatékonyságát személyes és saját praxisából vett példákkal igazolja, közvetlen és humoros stílusának köszönhetően pedig mi magunk is könnyedén elsajátíthatjuk az általa javasolt technikákat, és megoldhatjuk a nézeteltéréseinket - ordításmentesen.

Hal Edward Runkel: Ordításmentes gyereknevelés

Az elvárásnak nyomasztó súlya van

Azt szeretnénk, hogy a gyerekeink olyanná váljanak, amilyenek, ne pedig olyanná, amilyennek mi látni akarjuk őket.

Mindenki azt szeretné, hogy a gyereke jól teljesítsen és sokra vigye. De ezt nem mindig sikerül elérni - sőt az elvárásainkkal sokszor agyonnyomjuk és boldogtalanná tesszük a gyerekeinket, akik nehezen birkóznak meg a felgyorsult tempójú, kiszámíthatatlan világ nehézségeivel. De vajon mi különbözteti meg a szárnyaló gyerekeket azoktól, akik nehezen boldogulnak? Lehet, hogy mi magunk mutatunk nekik rossz viselkedési formákat?

Dr. Michele Borba kutatásai és tapasztalatai alapján hét olyan tulajdonságot talált, amelyek a szárnyalókat megkülönböztetik a társaiktól - és szerencsére ezek olyan jellemvonások, amelyeket bármelyik életkorban segíthetünk kifejleszteni. Könyvében a pszichológus a kutatási eredmények mellett az életből vett példákkal mutatja meg, hogyan lehetünk olyan szülők, amilyenek lenni szeretnénk, és gyakorlatias, megvalósítható módszereket ajánl, amelyekkel segíthetünk a gyerekeinknek abban, hogy növekedjen az önbizalmuk és az empátiájuk, képesek legyenek uralkodni magukon, becsületesek, kíváncsiak, kitartók és optimisták legyenek.

Gyermeknevelés segítséggel? - Íme három könyv, ha már nehezen bírod - 3. kép

Az egyik fejezetben példaként idéz egy olasz óvodát, amelyet Reggio Emilia városában már öt nappal a második világháború befejezése után kezdtek felépíteni a romokból az asszonyok. A háború döbbentette rá őket, hogy az oktatásnak nem az iskolában kell elkezdődnie, és olyan fontos dolgokat is érintenie kell, mint az érzelmek, az empátia, az odafigyelés, együttműködés, kritikus gondolkodás. A kezdeményezésnek híre ment, és egy olyan fiatal tanárt nyertek meg az ügyüknek, akinek fontos volt a tanulási folyamat a gyerekek kezdeményezésével induljon el, és felmérjék, ki miben tehetséges, majd abban támogassák. A Reggio Emilia pedagógia elv ma már az egész világon ismert, és sokan ennek hatására gondolják újra végig, mire is van szüksége a gyerekeknek...

Michele Borba: Szárnyalók - mi az oka annak, hogy egyes gyerekek küszködnek, mások gond nélkül veszik az akadályokat?

Mutasd meg a haragodnak, hogy ki a főnök!

Úgy adagold belső "viharodat", hogy sohase "dörögj", mielőtt "villámlanál".

A düh teljesen normális érzés, akárcsak az öröm, a szomorúság vagy a félelem, ám nem mindig tudjuk, hogyan fejezzük ki a megfelelő módon. Az Így kezeld a haragodat játékos gyakorlatai megtanítanak, hogyan urald te az érzéseidet ahelyett, hogy azok uralnának téged, és segítenek megőrizni a hidegvéredet, hogy jó döntéseket hozz akkor is, ha épp dühös vagy.

Fedezd fel, hogyan azonosíthatod magadban a harag érzését, és hogyan reagálhatsz rá biztonságosan, hogy ne okozz fájdalmat se önmagadnak, se azoknak, akik körülvesznek! Rajzold le, hogyan néz ki a haragod, írj neki levelet, fejtsd meg a titkos üzeneteit - az ilyen és hasonló játékos feladatok révén olyan eszközök birtokába kerülsz, amelyekkel újra te lehetsz a főnök, és az értelmetlen, eredménytelen düh helyett ki tudod fejezni, mire is van valójában szükséged az adott helyzetben.

Gyermeknevelés segítséggel? - Íme három könyv, ha már nehezen bírod - 4. kép

Segít, hogy egészséges szokásokat alakíthass ki a harag megnyilvánulásai helyett, így gyorsabban legyűrheted a rossz érzéseket, és újra jól érezheted magad a bőrödben! ?- Tudj meg mindent a haragról - hogy hogyan és miért támad fel benned, mi váltja ki belőled, és a tested mely részében milyen módokon nyilvánul meg.

Samanta Snowden: Így kezeld a haragodat! - munkafüzet gyerekeknek - 50 játékos feladat, hogy a gyerek megtanuljon uralkodni az indulatain, és jobban kezelje a nehéz helyzeteket
3 hozzászólás

Gizus

11 hónapja, 1 hete és 2 napja

Régen ilyeneket nem olvastak a szülők. Fura, hogy erre szükség van manapság.

válasz erre

Zita.Péter

11 hónapja, 1 hete és 3 napja

Nem semmi hogy már munkafüzet van a gyerekeknek hogy kezeljék a dühöt.

válasz erre

Kicsilány06

11 hónapja, 1 hete és 4 napja

Hát lesz egy két ismerős akinek ajánlani tudom ezt a cikket! röhögő smiley

válasz erre