Mai receptünk egy ízletes karácsonyi sütemény, hiszen már alig van négy hét az ünnepekig. Ha szeretnénk egy könnyen elkészíthető gesztenyés desszertet karácsonyra, akkor érdemes kipróbálni a fatörzs receptünket.
Hozzávalók:
7 db tojás
140 g cukor
160 g liszt
2 evőkanál kakaópor
1 csipet só
250 g mascarpone
2 dl habtejszín
4 evőkanál porcukor
250 g gesztenyemassza
1,5 dl habtejszín
150 g tejcsokoládé
15 g vaj
Elkészítés:
Először a piskótát készítjük el. Ehhez a tojásokat szétválasztjuk, majd a sárgáját felverjük a cukor negyedével, egészen fehéredésig. Ezután a fehérjét is kemény habbá verjük a maradék cukorral. A két felvert tojást óvatosan összekeverjük, majd beleszitáljuk a lisztet, a kakaóport és a sót. A tésztát egy nagyobb tepsibe elegyengetjük, majd előmelegített sütőben 180 fokon 15 perc alatt készre sütjük.
Még forrón feltekerjük és hagyjuk úgy kihűlni. Közben elkészítjük a krémet. A hideg tejszínt habbá verjük a mascarponéval és a cukorral, majd a gesztenyét is belekeverjük. A külső csokikérmhez a másik adag tejszínt felforraljuk, beleszórjuk a csokoládét, valamint a vajat és hagyjuk teljesen kihűlni.
A tésztát kenjük meg a gesztenyés masszával, majd tekerjük fel és vágjuk le egy részét, hogy elkészítsük a fatörzs formát. A csokikrémet verjük fel és kenjük meg vele a tortánkat. Jól behűtve lehet tálalni.