5 °Cborús égbolt
2022. december 05., hétfő • Vilma

Mézeskalácsos csiga

Mariann , 2022. november 15.
Mivel lassan közelednek az ünnepek, ezért mutatunk egy szuper péksütemény receptet, amit már most elkészíthetsz, ha szeretnél kicsit ráhangolódni a karácsonyra. A kakaós csigát cseréld le mézeskalácsosra.


Hozzávalók:
 500 g liszt
 170 ml tej
 40 g élesztő
 1 csipet só
 50 g cukor
 2 db tojás + 1 db tojássárgája
 50 g olvasztott vaj
 2 kiskanál mézeskalács fűszerkeverék
 150 g olvasztott vaj
 100 g cukor
 1 citrom héja
 3 evőkanál mascarpone
 2 evőkanál porcukor
 2 evőkanál tej

Elkészítés:
A tésztához a 170 ml tejet felmelegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt és a cukor felét beleszórjuk, majd hagyjuk felfutni. Közben a lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a tojásokat, az 50 g olvasztott vajat és a csipet sót. Ha felfutott az élesztő, azt is a liszthez adjuk és összedagasztjuk a tésztát. Amit ezt követően egy órát kelesztjük.

Kelesztés után lisztezett felületen kinyútjuk. Közben a tölteléket elkészítjük. Ehhez az olvasztott vajat és a cukrot elkeverjük, majd mehet bele a mézeskalács fűszerkeverék és a citrom reszelt héjat. Ezzel megkenjük a tésztát, majd óvatosan feltekerjük.

1,5-2 cm vastagon felszeleteljük és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Hagyjuk még egy kicsit kelni. Addig kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra. Végül süssük 40 percig a csigákat. A mascarponét, a porcukrot és a tejet keverjük ki és még a forró csigákra kenjünk rá a krémet.
 
2 hozzászólás

debbie • Pipi #2 • 2 hete és 4 napja

Ezt elmentem. Nagyon jó.

zsebibaba • Überbrutál #1 • 2 hete és 5 napja

Uram atyám! Erre még nem is gondoltam és milyen jó ötlet! Nyami