Hozzávalók:
500 g liszt
7 g friss élesztő
1 dl tej
2,5 dl víz
3 evőkanál barna cukor
1 evőkanál fahéj
2 teáskanál só
125 g áfonya
1 evőkanál cukor
1 db tojás
Elkészítés:
Az élesztőt tegyük langyos tejbe, adjunk hozzá egy evőkanál barna cukrot és hagyjuk, hogy felfusson. Közben a lisztet, a maradék cukrot, a fahéjat és a sót összekeverjük egy tálban. Ha felfutott az élesztő, akkor a lisztes keverékhez adjuk és gyúrás közben a langyos vizet is hozzáadagoljuk. Ha összeállt a tészta, akkor mehet bele az áfonya.
Ezután takarjuk le és hagyjuk állni 30 percet, míg megkel. Ha megkelt, akkor lisztezett felületen 10 egyforma bagelt készítünk. Felteszünk egy nagyobb lábosban vizet forrni, beleszórunk egy evőkanál cukrot. A forrásban lévő vízben 1-1 percig főzzük a bageleket, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
Megkenjük a bageleket felvert tojással. Végül 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. Sütés előtt a bageleket még extra cukorral meg lehet szórni.