8 °C
borús égbolt
2024. november 09., szombat
Tivadar

Gabona: barát vagy ellenség?

2017. május 13.
7.9781
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A zsír és a cukor mellett korunk egyik nagy ellenségeként tartják számon nagyon sokan a gabonát és a gabonaféléket, miközben a társadalomban sajnos annak ellenére is óriási tévhitek alakultak ki ezzel kapcsolatban, hogy elődeink évszázadok, sőt évezredek óta fogyasztják előszeretettel a gabonaféléket. Rengeteg a tévhit a gabonából készült ételekről, a teljes kiőrlésű kenyerekről, és úgy nagy általánosságban mindenről, ami ezzel kapcsolatos, így az alábbiakban összegyűjtöttük mindazt, amit a témában tudni kell.


Tudod, hogy a rizs is gabonaféle?

Kezdjük rögtön azzal, hogy egyáltalán meghatározzuk a gabonaféléket, hiszen kevesen tudják, de messze nemcsak az árpa vagy a búza, hanem például a rozs és a kukorica is gabonafélének tekinthető. Ezt azért rendkívül lényeges már itt az elején tisztába tenni, mert rengetegen vannak, akik a "gabona" kifejezés hallatán kizárólag a búzára asszociálnak, holott a következőket mind ebbe a csoportba sorolhatjuk:

kukorica
rizs
búza
árpa
cirok
köles
zabrozs
tritikálé (a búza és a rozs keresztezése)
teff (Etiópiában őshonos apró szemű gabonaféle)

Mit nevezünk teljes értékű gabonának?

A teljes kiőrlésű, illetve teljes értékű gabonák manapság meglepően nagy figyelmet kapnak a táplálkozásukra odafigyelők között, azonban mégis csak kevesen tudják, hogy pontosan miről van szó. A teljes értékű gabonából készült ételek attól tekinthetők annak, mert tartalmazzák egy gabonaszem összes ehető részét a korpától kezdve, a csírán át a magbelsőig bezárólag.

Ez azért nagyon előnyös, mert a korpában például rengeteg a rost, az antioxidáns és a B-vitamin, a magbelsőben az egészséges szénhidrát és a fehérje, a csírában, pedig B- és E-vitaminok, valamint magnézium, avagy csupa-csupa egészséges étel. Ha a gabonát finomítják, leválasztják róluk a korpát és a csírát, vagyis a rost és rengeteg értékes tápanyag kvázi a kukában landol.


A zab, avagy korunk sztárgabonája

A zab manapság az egyik leginkább felkapott gabonaféle, ergo könnyű hozzájutni többféle formában, ergo érdemes lehet beépíteni az étrendbe. Hogy miért? Leginkább azért, mert rengeteg benne a béta glükán, mely egy élelmi rost, ami rendkívül jó hatást gyakorol szervezetünkre, ezáltal mindennapi bevitel mellett csökkenti a vér koleszterinszintjét, magas vitamin- és ásványi anyag tartalma mellett pedig nemcsak laktató, hanem egyben egészséges étel is lehet - például reggelire.

Gabonát reggelire!

Merthogy gabonát és gabonaféléket leginkább reggelire ajánlott fogyasztani, hiszen az imént elhangzott alternatívák mellett ehetünk zabkását, köleskását, cukormentes tejberizst jázminrizsből, de érdemes lehet megkóstolni a magyar piacra most betörő granola termékeket is, amelyek extra ropogós müzliként nemcsak elképesztően táplálóak - hiszen teljes értékű zabbal és kalciummal segítik elő a megfelelő napindítást -, hanem mindemellett elképesztően finomak is.


A reggeli egyébiránt nagyon fontos szervezetünk számára, hiszen akik ezt kihagyják, azok egész nap fáradtabbak lesznek, és kevésbé tudnak koncentrálni, így teljesítményük is romlik. Persze nem mindegy, hogy milyen reggelivel indítjuk a napot, hiszen egy rossz reggeli is okozhat ilyen problémákat!

Egy kiegyensúlyozott reggelinek tehát mindig tartalmaznia kell:

teljes értékű gabonát (pl: teljes kiőrlésű kenyeret, péksüteményt vagy gabonapelyhet);
állati eredetű fehérjét, pl: tejet, illetve egyéb tejterméket, vagy valamilyen húsfélét;
zöldséget;
gyümölcsöt;
folyadékot.



Miért együnk gabonapelyhet reggelire?

Amennyiben a fentiek még nem lettek volna eléggé meggyőző érvek a gabonafélék reggelire való fogyasztása mellett, érdemes lehet kiemelni, hogy a jó minőségű gabonapelyhek minden esetben értékes és egészséges tápanyagok, ezáltal szegények a telített zsírsavakban, ellenben rengeteg vitamin és ásványi anyag található meg bennünk az egészséges emésztéshez is elengedhetetlen rostok mellett. A gabonapelyhek mindezen felül egyfajta "multivitaminként" is funkcionálnak, hiszen B-vitaminnal, kalciummal, vassal és egyéb vitaminokkal, valamint ásványi anyagokkal dúsítottak, így egy kevés tejjel vagy gyümölccsel fogyasztva az egészséges, sőt a kiegyensúlyozott étrend részévé is válhatnak.

Amikor a gabona az ellenségünk is lehet

Persze a tömérdek pozitív tulajdonság mellett fontos kiemelni, hogy a gabonának negatív jellemzői is lehetnek, mégpedig a glutén képében, persze csakis akkor, ha valaki érzékeny rá (egyébként pedig ártalmatlan dolog). A gluténérzékenység értelemszerűen gluténmentes étrendet kíván, amibe azonban kiválóan beleférnek olyan gabonafélék és egyebek, mint a rizs, a kukorica, a szója, a köles vagy a hajdina.
5 hozzászólás

pilótakeksz

8 éve, 1 hónapja és 18 napja

A gabona barát. Ez nem kérdés.

válasz erre

Mirjam

8 éve, 1 hónapja és 19 napja

Jó volt elolvasni ezt a cikket. Megjött a kedvem a gabonapehelyre röhögő smiley Ezt a granolat meg nem is ismertem.

válasz erre

blondi

8 éve, 1 hónapja és 19 napja

Szerencsére nem vagyok gluténérzékeny, így bármit ehetek. Jó tudni, hogy manapság ezek a gabonapelyhek már nem egészségtelenek. Régen azért volt velük gond.

válasz erre

bonita

8 éve, 1 hónapja és 20 napja

Jól összefoglaltátok ezt a témát. Ritkán de én is eszem zabpelyhet vagy gabonapelyhet.

válasz erre

Sandy

8 éve, 1 hónapja és 20 napja

Hetente 2-3 alkalommal szoktam valamilyen gabonapelyhet enni. Szeretem őket és némelyikben egész kevés a cukor.

válasz erre