A nyár derekán egy újabb tengerentúli édesség érkezett hazánkba, melyet kevesen ismernek, többek között azért, mert az ízvilága eltér a magyar étrendtől. A Donut Fabbrica kellemes hangulatot árasztó üzletében a gyorséttermekben kapható amerikai fánkoktól eltérően az eredeti recept alapján készült, friss alapanyagokból sütött croissant fánkokat kap a vendég.
Az eredeti recept egy New Yorkban élő francia péktől, Dominique Ansel-től származik, aki közel két hónap és tíznél is több kipróbált recept után fejlesztette ki a vaníliakrémmel töltött, könnyed, leveles tésztából készült "cronut"-ot, avagy a magyar megfelelőjét a croissant fánkot, mely a fánk és a croissant keresztezéséből alakult ki.
A Donut Fabbrica tulajdonosa egy külföldi látogatása során találkozott a speciális fánkkal, és döntése nyomán, miszerint ezt itthon is meg kell honosítani, megnyitotta üzletét a Hajós utcában, ahol a "cronut"-hoz hasonlító fánk is megtalálható a kínálatban.
Szerkesztőségünk kicsiny különítménye megszállta az üzletet, mely az utcáról leginkább egy kis olasz fagyizónak néz ki, ami nem véletlen, az üzletben igazi olasz joghurtfagylaltot is kaphatunk. A belső tér elrendezése azonban már egy vidám hangulatú, amerikai stílusú kávézót idéz, és a helyet belengi a kellemes frissen sült fánkok illata.
A kínálatban többféle változatban kóstolhatjuk a finomságokat, van csokis fánk vaníliakrémmel töltve, vaníliás fánk csokoládéval töltve, és fehér csokis változat is kerülhet az asztalra. Megjegyezem, engem ez utóbbi azon nyomban elcsábított. Erőforrásainkat megosztva, végigettük az étlap kínálatát.
A végére hagytuk a speciális croissant fánkot. Első harapás a mennyország, második harapásnál az éden kertben érzed magad! A fánk cukormázzal van leöntve, de éppen csak annyira, hogy ne legyen túl édes, megmaradjon a croissant egyedi íze is. A vaníliakrém nagyon finom volt belül, a tészta könnyedén szétomlott a szánkban, és érdekes módon nem nehezítette el a gyomrunkat.
Személy szerint egyetlen problémám volt vele, akár tízet is meg bírtam volna enni belőle!
Mindenképpen ajánljuk annak, aki Budapesten jár és nem fogyókúrázik, hogy városi séta közben ejtse útba a Hajós utcai Donut Fabbrica-t és kóstolja meg a finom fánkokat. Persze az üzletben kapható olasz fagylaltokról se feledkezzetek meg, valamint a frissen őrölt kávészemekből készült kávéból is érdemes egy csészével inni. Fánk előtt vagy után - ízlés szerint!