27 °C
tiszta égbolt
2025. június 05., csütörtök
Fatime

Francia briós

2018. május 12.
3.8163
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Mariann profilja, adatai
Mariann
A franciák egyik kedvenc reggelije a briós, mely a hazánkban ismert péksüteménynél egy kicsit másabb, ugyanis a francia változat sokkal jobban hasonlít egy kalácsra. Ennek az állaga viszont nagyon puha és tovább is kell keleszteni a rengeteg vaj miatt.


Hozzávalók:
250 g liszt
1 kávéskanál só
35 g cukor
3 db tojás
150 g lágy vaj
25 g friss élesztő
5 cl langyos tej
1 db tojássárga kenéshez

Elkészítés:
A langyos tejbe morzsoljuk bele az élesztőt és egy pici cukrot, majd tegyük félre és hagyjuk felfutni. Közben egy keverőtálban mérjük ki a lisztet, szórjuk bele a sót és a maradék cukrot, majd mehet hozzá a felfutott élesztőt is. Adagonként adjuk hozzá a tojásokat és keverjük össze. Kezdjük el dagasztani a tésztát. Ha van dagasztógépünk akkor sokkal könnyebb lesz a dolgunk.

Amikor a tészta összeállt, akkor a vajat adagonként hozzáadjuk és további 8-10 percig dagasztjuk. Ezután a tésztát egy lisztezett tálba tesszük és letakarva hagyjuk, hogy megkeljen. Körülbelül három órát hagyjuk kelni. A megkelt tésztát tetszés szerint formázhatjuk, érdemes egy hármasfonatot készíteni belőle, majd kenyérformába tenni.

Megkenjük tojássárgával és ismét pihenni hagyjuk egy kicsit. Ezután előmelegített sütőben, 180 fokon 30-40 perc alatt megsütjük.
3 hozzászólás

EszterSzabadkai

7 éve, 8 hónapja és 3 napja

Kíváncsi lennék rá. Még sosem ettem.

válasz erre

Natasha

7 éve, 8 hónapja és 4 napja

Jó íze lehet.

válasz erre

Sonci

7 éve, 8 hónapja és 4 napja

Franciáknál ettem ilyet. Nagyon finom és puha.

válasz erre