24 °C
szórványos felhőzet
2024. június 19., szerda
Gyárfás

Forróságban fesztiválozni? Ezekre figyelj fokozottan!

2018. augusztus 08.
4.9561
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A mai napon nyitotta meg kapuit a 26. Sziget Fesztivál, amivel kapcsolatban kijelenthetjük, hogy idén is a nyár legmelegebb hetét fogta ki, ezáltal fázni biztosan nem fognak a szigetlakók, sőt mi több, a hőségriasztás miatt inkább éppen a nagy melegre kell majd odafigyelniük. Mivel a fesztiválozás alaphangon is nagyon megterhelő lehet - pláne közel 40 Celsius fokban -, ezért úgy döntöttünk, hogy segítő szándékkal összeszedünk nektek néhány hasznos tanácsot, melyek betartásával a forróságban is talpon tudtok maradni a nagy bulizás során.


1. Igyál elég vizet!

Ez alighanem a legfontosabb alapszabály, hiszen ebben a nagy melegben óránként akár több deciliter vizet is ki tudunk izzadni magunkból, ehhez pedig még csak megerőltető tevékenységet sem kell folytatnunk. A hidratálásra tehát nagyon figyeljünk oda, mint ahogyan arra is, hogy kerüljük a különféle cukros löttyöket, mert azok még tovább súlyosbíthatják a helyzetet. A tiszta, szénsavmentes ásványvíz ilyenkor a legjobb választás - különösen azért, mert szervezetünkből nemcsak víz, hanem sok ásványi anyag is kiürül -, de közöttük egy-egy sör vagy limonádé is belefér.

Forróságban fesztiválozni? Ezekre figyelj fokozottan! - 2. kép

2. Kerüld az alkoholt (és mást is)!


Ami azonban a nagy forróságban nem fér bele a fesztiválozásba, az nem más, mint az alkohol. A dehidratált állapotban elfogyasztott szesz ugyanis többszörös hatást válthat ki az emberből, ezáltal egy rövid is elegendő ahhoz, hogy gyakorlatilag mozgásképtelen állapotba kerüljünk, ami ilyen hőségben nagyon veszélyes. Amíg tehát ilyen nagy meleg van, kerüld az alkoholt, ráérsz este is inni, de ugyanúgy tartsd távol magadat más könnyű és kemény drogoktól is. Utóbbitól persze ne csak a nagy meleg, hanem általánosságban a normál emberi normák miatt is.

3. Legyen nálad naptej!

Nemcsak a dehidratáció, hanem a napégés is nagyon súlyos méreteket ölthet ebben a nagy forróságban, pláne amiért extrém UV-sugárzással kell számolnunk. A naptej tehát mindig legyen kéznél, és kenjük folyamatosan magunkat, hiszen az állandó izzadás mellett mindig eltűnik a védőréteg. Választáskor lényeges lesz a minél magasabb faktorszám, hiszen ha sokat vagy a napon, akkor nem lehetsz elég óvatos.

Forróságban fesztiválozni? Ezekre figyelj fokozottan! - 3. kép

4. A kalap és a sapka se maradjon otthon!


A napégés mellett természetesen a napszúrás sem játékszer. Ha csúnyán megüt minket a Nap, az sem kizárt, hogy a fesztivál felét kórházban, de legalábbis otthon kell töltenünk, szóval alighanem ez az egyik legnagyobb problematika, amivel foglalkozni kell. A napszúrás ellen a leginkább valamilyen fejfedővel védekezhetünk, ezáltal bátran vegyük elő a kalapokat és a sapkákat, és le ne vegyük addig, amíg el nem bújt a Nap.

5. Keresd az árnyékot!

A napszúrás ellen természetesen az árnyék is nagyon fontos. Szerencsére a Sziget Fesztiválon is rengeteg olyan hely lesz, ahol kellemes napvitorlák, paravánok vagy pár fa alá húzódhatunk meg a nyugodt pihenés érdekében. Ez a nagy melegben, de főként délelőtt 10-11 és délután 15-16 óra között rendkívül fontos lesz, hiszen jellemzően ebben az intervallumban van a legnagyobb forróság és a legmagasabb UV-sugárzás.
2 hozzászólás

EszterSzabadkai

6 éve, 4 hónapja és 13 napja

Elég nehéz az alkoholt kerülni a fesztiválokon, de látom ezt Ti is tudjátok röhögő smiley este már sokkal jobban esik az embernek.

válasz erre

Pocok

6 éve, 4 hónapja és 13 napja

Nem tudom h bírják az emberek ilyenkor főleg egy sátorban...

válasz erre