Mai receptünk egy nagyon könnyen elkészíthető sós kalács, mely főleg az ukránoknál elterjedt pékáru. Fokhagyma nélkül is elkészíthető, de attól lesz igazán finom.
Hozzávalók:
380 g finomliszt
2,5 dl tej
30 g friss élesztő
40 g vaj
4 gerezd fokhagyma
1 evőkanál só
1 teáskanál cukor
Elkészítés:
Az élesztőt morzsoljuk a langyos tejbe, majd adjunk hozzá egy csipet cukrot és hagyjuk felfutni. A lisztet kimérjük egy tálba, hozzáadjuk a sót, a felfutott élesztőt és a maradék cukrot. Jól összedolgozzuk, hogy egy ruganyos tésztát kapjunk. Letakarjuk és egy órát hagyjuk kelni.
Közben a vajat olvasszuk meg, reszeljük bele a fokhagymát. A megkelt tésztát kissé gyúrjuk át, majd szaggassunk belőle golyókat. Ezeket mártogassuk meg a fokhagymás vajban és helyezzük el őket egy tepsiben. Hagyjuk kelni még fél órát, közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Végül 40-45 perc alatt készre sütjük.