Terhesség során a kismamák többsége jelentős túlsúlyt halmoz fel magán, amit nagyon sokan nehezen tudnak viselni, ezen felül pedig a szülés után leadni. Sok nőnek éppen ezért már a terhesség során megfordul a fejében, hogy fogyókúrázni kezdjen. Ez a téma ugyan elég kényes, mi most mégis igyekszünk tabuk nélkül beszélni róla, és rögtön azzal kezdenénk mondandónkat, hogy fogyókúrázni nem, diétázni azonban igenis szabad a terhesség során, sőt mi több, ajánlott is!

Hogy mire fel ez a merész kijelentés? Mielőtt bárki elkattintana, tegyük tisztába a dolgokat: a fogyókúra egy olyan tevékenység, amivel a célunk az, hogy a kalóriák bevitelének csökkentésével leadjunk néhány kilót, tehát fogyjunk. A diéta azonban ezzel szemben nem csökkenti, inkább normalizálja a bevitt kalóriák mennyiségét, segítségével megválogathatjuk, hogy mit eszünk, és ha sikerül megválogatni, mondhatni egészségessé tenni étrendünket, akkor azzal úgy normalizálhatjuk testsúlyunkat, hogy közben garantáltan minden olyan tápanyagot megadunk majd szervezetünknek - ezzel pedig magzatunknak -, amire szükségünk lesz nekünk és a picinek is.
A diéta ugyanis a közhiedelemmel ellentétben nem azt jelenti, hogy megvonunk magunktól ételeket, inkább - és ez a kulcsszó - tudatosan megválogatjuk azokat a tápanyagokat, amiket magunkhoz veszünk. Magzatunk fejlődésének is sokkal jobb lesz majd, ha például túlzott zsír, szénhidrát vagy cukor bevitele helyett inkább sok egészséges rostot, tápanyagot, vitaminokat és antioxidánsokat viszünk be a szervezetünkbe. Ez nyilván nem jelenti azt, hogy ha kívánósak vagyunk, akkor nem ehetünk meg egy kis süteményt, vagy nem fogyaszthatunk el egy zsíros sült oldalast, de gyermekünkkel is sokkal jobbat teszünk, ha nem tömjük tele magunkat zsírral. Ez lényegében már egyfajta diéta, amit szabad, a fogyókúrát azonban messze kerüljük el!

Egy terhes nő esetében ugyanis a fogyás az esetek 90 százalékában nem javasolt, de ezzel egyetemben a túlzott hízás sem. Hogy érezzük határainkat, a Nemzeti Egészségügyi Intézet ajánlása szerint azok a nők, akik elhízottak voltak a terhesség kezdetén, legalább 5, legfeljebb 10 kilogrammot szedhetnek magukra, míg a normál testsúlyúaknak 7,5-12,5 kilogramm közötti többletsúly engedélyezett. Ha valaki hajlamos a hízásra, és szeretné betartani ezeket az egészséges határokat, nagyon fontos, hogy diétázzon a terhesség alatt, avagy válogassa meg étrendjét, de soha ne éhezzen, és soha ne vonja meg szervezetétől a szükséges, ezen felül pedig értékes tápanyagokat.
Természetesen vannak olyan esetek, amikor a kismamáknak szükségük van fogyókúrára a terhesség során, de ez kifejezetten ritka. Ebbe a csoportba tartoznak többek között azok a nők, akik túl nagy súlyt szednek fel, ezzel pedig már veszélyeztetik magzatuk egészségét, valamint a szülés biztonságát. Ilyen esetekben orvosi felügyelet mellett, szigorú étrendet követve, a magzat egészségét figyelemben tartva zajlik a fogyókúra, ami össze sem egyeztethető a diétával. Ha szükségét érezzük a terhesség alatti diétának, de nehezen szánjuk rá magunkat, gondoljunk rá egy életmódváltásként, amihez a terhesség, és születendő gyermekünk egészsége adhat erőt.