19 °C
tiszta égbolt
2024. május 19., vasárnap
Ivó, Milán

Figyeljünk oda, hogy mit veszünk a gyereknek karácsonyra!

2013. december 18.
2.5611
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Közeleg a karácsony, ami elsődlegesen a játékipar számára jelent óriási fellendülést, hiszen a legtöbb ajándékot a gyerekek kapják, méghozzá többnyire játékok formájában. A legtöbben azonban gyakran olyan felelőtlenül választanak, hogy fel sem mérik a veszélyét annak, hogy az adott ajándék akár fejlődési rendellenességeket is okozhat a gyermeknek, így ne csak mindig az ár legyen a döntő tényező. Kapjon a gyerek inkább kevesebbet, de az legyen minőségi holmi - ami nem csak a játékra, a ruhára is igaz!


Egy friss kutatás bebizonyította, hogy nem csak a fejlődő, hanem a fejlett országokban, főként a szupermarketekben is rendre találhatóak olyan gyerekjátékok - legutóbb éppen egy középkori játékfelszerelés pajzsában és kardjában fedezték fel -, amelyekben az egészségügyi határértéknél akár 20-30-szor magasabb ólom található, ami daganatos betegségeket is kiválthat a fejlődő szervezetből. Az ellenőrök rendre találnak olyan 3 év alattiaknak szóló játékokat is, amelyek tartalmaznak rendkívül apró alkatrészeket - amiktől akár meg is fulladhat a pici -, de szempont legyen a választásnál a hangerő is.

Nemrégiben például olyan játéktelefon került forgalomba Magyarországon - időközben már kivonták a forgalomból -, ami a megengedett határérték feletti hangerőn zenélt, így 85 decibeles hangot bocsátott ki magából. Ez éppen elegendő ahhoz, hogy a gyermek számára már két centiméterről is maradandó halláskárosodást okozhasson! A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság vizsgálatai alapján a boltokban található játékbabáknak több mint a fele, a játékfegyvereknek pedig mintegy 80 százaléka tartalmazott valamilyen rákkeltő anyagot, vagy olyan szereket, amelyek veszélyeztethetik gyermekünk egészségét.

Figyeljünk oda, hogy mit veszünk a gyereknek karácsonyra! - 2. kép

A veszélyforrás természetesen könnyedén kiszűrhető, nem kell ehhez sem minőségellenőrnek, sem diplomásnak lennünk. Az egyik első szempontunk legyen, hogy a feltűnően olcsó játékokat kerüljük el! Ha ismeretlen gyártótól származik az adott ajándék, netán nem túl bizalomgerjesztő a külseje, gyermekünk egészsége érdekében inkább ne vegyük meg. Fontos, hogy bízzunk a márkában, a márkahűségben, hiszen a nagy játékgyárak nem véletlenül árulják drágábban termékeiket, azok ugyanis általában megfelelnek az Európai Uniós szabványnak, amit hosszú évek tudományos munkája előzött meg - vagyis vásároljunk megbízható gyártótól és megbízható helyen!

Hogy a csomagoláson mit kell figyelnünk? Az egészséges játékok esetében egy CE jelzésnek mindig feltüntetésre kell kerülnie, ami azt jelöli, hogy a termék be lett vizsgálva, megfelel az uniós biztonsági előírásoknak. Ezen felül kereshetünk még TÜV minősítést is, ami az összetevők veszélyességének ellenőrzését bizonyítja. Olyan játékot soha ne vegyünk a gyereknek, amin nem szerepelnek ezek az adatok, vagy nincs hozzá részletes leírás, használati útmutató és feltüntetett korhatár. Természetesen az is fontos, hogy gyermekünk korához illeszkedjen a játék, így a 3 év alattiaknak minél nagyobb ajándékok ajánlottak, és így tovább.

Ezeket alapvetően azért is érdemes betartani, mert az egészségügyi ellenőrzés minőség-ellenőrzéssel is párosul, így elkerülhetjük, hogy gyermekünket már a kibontás után csalódás érje, amiért a rossz minőség okán játéka idejekorán eltörött.
6 hozzászólás

pilótakeksz

11 éve, 3 hónapja és 24 napja

jó kis cikk, sok infót megtudtam

válasz erre

bea74

11 éve, 3 hónapja és 24 napja

Kicsi koruktól figyelek erre

válasz erre

Enci

11 éve, 3 hónapja és 24 napja

pont készülök vásárolni keresztlányomnak játékot, jókor jött ez a cikk mosolygó smiley köszi, sok mindent megtudtam

válasz erre

monyó

11 éve, 3 hónapja és 24 napja

Azért az durva hogy az a halláskárosodást okozó játék egyáltalán forgalomba kerülhetett...

válasz erre

becky

11 éve, 3 hónapja és 24 napja

Én a kézzel készült játékokat részesítem előnyben. Ezeknél nincs ilyen probléma (sem)...

válasz erre

Minoni

11 éve, 3 hónapja és 24 napja

Nem is értem, ilyen játékok hogy kerülhetnek egyáltalán forgalomba... Nem vizsgálják be őket?meglepett smiley

válasz erre