7 °C
tiszta égbolt
2024. április 17., szerda
Rudolf

Figyelemzavar és hiperaktivitás együtt? Így ismerheted fel az ADHD-t

2022. október 29.
100.2411
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Nonka22 profilja, adatai
Nonka22
ADHD a neve a nem csak gyerekeket érintő tüneteknek - ami ráadásul sok esetben egyszerre jelentkezik. Ha a figyelemzavar, impulzivitás és a hiperaktivitás tartósan együtt jelentkezik, akkor érdemes szakemberhez fordulni. De mit jelent ez a hétköznapokban? Nos, mai cikkünkben erre adunk választ, valamit arra, hogyan lehet a legkönnyebben felismerni ezt - manapság nagyon elterjedt - betegséget.


Juli hároméves és háromszor is szól hozzá az anyukája, mire ráfigyel. Pedig nem megy a tévé, Juli a szőnyegen babázik. Igaz, nem régóta, mert öt percenként fut be a szobájába, hogy valamit kihozzon neki. Amikor azonban az kerül szóba, hogy a baba új ruhája, amit a nagyi kötött neki, nem emlékszik.

Az ADHD (angol mozaikszó: azaz az Attention Deficit Hyperactivity Disord) bizonyos esetekben már két-hároméves korban is kimutatható, és jellemző tünetei:
a koncentrált figyelem zavara
a gyakori álmodozás napközben
a gyermek nem képes utasításokat végrehajtani, nem figyel
feledékeny, elveszít tárgyakat
gyakran babrál valamivel
nem tud nyugton ülni, fészkelődik.

Nem türelmes másokkal szemben, belebeszél a másik mondandójába, ő maga is sokat beszél, fecseg. Míg a fiúknál gyakoribb, hogy hiperaktívak (és maga a jelenség is), addig a lányoknál inkább a feledékenység dominál. Napjainkban legalább 70 ezer figyelemzavaros gyerek él az országban, amit sokszor a szülők és a tanárok is csak későn fedeznek fel. Nem annyira betegségnek, mint inkább állapotnak tekinthető, amely végig kísérheti az érintett egész gyermekkorát, sőt, a problémák egy része felnőttkorban is megmaradhat.

Figyelemzavar és hiperaktivitás együtt? Így ismerheted fel az ADHD-t - 2. kép

Nem minden feledékenység ADHD

Bárkinél előfordulhat, hogy nem tud koncentrálni, figyelmetlen, elhagy valamit. Ez a tünet az érzékeny kamaszokra épp úgy lehet jellemző, mint egy zaklatott felnőttre. Az otthoni problémák is okozhatnak hasonló tüneteket a diákoknál, és az érzelmek (szerelem, szerelmi bánat) is fokozhatják a jelenséget. Ugyanakkor ha fél évnél tovább megfigyelhető valakinél, gyanakodhatunk az ADHD-ra.

S hogy mi lehet az oka? A figyelemhiányos hiperaktivitási zavar okait még mindig kutatják. Felmerült az öröklődés szerepe, a genetika, de szülési sérülés, idegrendszeri funkcionális éretlenség, valamint környezeti, szociális, családi okok és kiemelkedően erős stresszhatás is lehet a tünetegyüttes hátterében. Legvalószínűbb, hogy ezek közül több körülmény együttes hatása hozza létre az ADHD-t.

Figyelemzavar és hiperaktivitás együtt? Így ismerheted fel az ADHD-t - 3. kép

Akinél a tünetek miatt felmerül a gyanú, hogy ADHD-s, az okot ad arra, hogy előbb belgyógyászati vizsgálatok legyenek, majd gyerekpszichológus vizsgálja meg. A tüneteket azért nem szabad elbagatellizálni, mert számos egyéb zavar társulhat hozzá, és akár depresszió, bipoláris depresszió, Tourette-szindróma neurológiai zavar, ismétlődő izommozgások, tic is kísérheti.

Hogyan lehet enyhíteni a tüneteket?

Ma már számos segítő módszer létezik, de az egyéb tényezők is nagyon fontosak. Ilyen az elegendő alvás, a kevés cukor- és koffeinfogyasztás és az egészséges étkezés. Mindez nagyon sokat tud javítani az ADHD kezelésében. Azok a gyerekek, akik rendszeresen sportolnak, és ezt belső motivációból teszik, tehát maradéktalanul élvezik, szintén jobban érzik magukat és jobban beilleszkednek a közösségbe. A küzdősportok segítenek az agresszió levezetésében, a csapatsportokban a közösséghez tartozás, az egyéniben a koncentrációképesség és az önbizalom növelése valósulhat meg.
2 hozzászólás

Gizus

1 éve, 7 hónapja és 2 napja

Manapság sokat hallok erről, sőt van olyan ismerős, akinél van ilyen gyerek. Jó ilyenről is tudni.

válasz erre

Minoni

1 éve, 7 hónapja és 3 napja

Jó tudni ezekről, sose lehet tudni mikor találkozik az ember ilyennel.

válasz erre