Hozzávalók:
2 fej vöröshagyma
3-4 darab babérlevél
1 kg kékkagyló
3 dl fehérbor
7-8 gerezd fokhagyma
egy csokor petrezselyemzöld
1/2 dl olívaolaj
egy kevés vaj
egy csipet só, bors
fél citrom leve
Elkészítés:
Nagyon fontos, hogy a kagylókat egy kicsit mossuk át és keféljük meg kívülről őket. A nyitott kagylókat dobjuk ki. A vöröshagymát vágjuk apróra, majd tegyük egy lábosba a babérlevéllel együtt. Ezután dobjuk bele a megtisztított kagylókat és öntsük fel forró vízzel, hogy teljesen ellepje. Ezután mehet bele 2 dl fehérbor és közepes lángon elkezdjük főzni.
Fedő alatt 6 percig pároljuk. Közben egy másik edényben felhevítjük az olajat és a vajat, majd megpirítjuk benne a zúzott fokhagymákat. Ha megpirult, akkor vegyük le a tűzről és adjuk hozzá az apróra vágott petrezselymet, valamint az 1 dl fehérbort. Visszatesszük a tűzre, hogy elpárologjon az alkohol, közben sóval és borssal megszórjuk.
Ha kész a kagyló, szűrjük le és dobjuk ki a ki nem nyílt darabokat. Ezután adjuk a fokhagymás szószhoz és fedő alatt az egészet összepároljuk. Citromlével meglocsolva tálaljuk.