34 °C
kevés felhő
2024. július 14., vasárnap
Örs, Stella

Fehér rizs és tarhonya helyett: ismerd meg az egészséges bulgurt!

2015. július 15.
5.0221
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A magyar konyhára jellemző, illetve nálunk meghonosodott köretek finoman szólva sem tekinthetők túl egészségesnek, és többségük nem alkalmas arra sem például, ha diétázni szeretnénk, és ahhoz keresünk megfelelő köretnek valót. Noha rengetegen esküsznek a rizsre, összességében annak csak sokkal drágább barna változata alkalmasabb arra, hogy egészséges és minimális kalóriával ellátott köretet fogyasszunk. Mi azonban most ajánlanánk nektek egy új alternatívát, a bulgurt!
Az első kérdés bizonyára már megfogalmazódott a fejetekben: mi is az a bulgur? A bulgur másik neve a török búza - ritkábban török rizs -, ami lényegében nem más, mint a durumbúza rostban rendkívül gazdag törete, tehát egy roppant egészséges, teljes kiőrlésű gabonaféléről van szó. A bulgur Törökországban, illetve a Közel-Kelet egyes vidékein őshonos gabonaféle, és rendkívül kedvelt köret, amelyet úgy állítanak elő, hogy még az érés előtt betakarítják a szemeket, amelyeket előfőznek vagy gőzölnek, majd megszárítanak. Kétféle méretben szerezhető be a magyar boltok polcain is: van a nagyobb, fél vagy egész búzaszemekből álló, és az apróra tört, darához hasonlítható változat.

Akárcsak a rizsből, úgy a bulgurból is van világos és barna verzió. Hogy melyiket választjuk, az ízlés kérdése, a barna egy másfajta búzából készül, és karakteresebb ízzel is rendelkezik, ellenben hatását tekintve megegyeznek. Hogy miért érdemes a bulgurt választani a rizs helyett? A válasz nagyon egyszerű: lényegesen gazdagabb rostokban, és sokkal több vitamin, valamint ásványi anyag található benne a fehér rizshez képest, de ami a legfontosabb, glikémiás indexe is nagyon kicsit, mindössze 46-os, míg a rizsé a 90-et is elérheti, egyszóval fogyókúra mellé sokkal ideálisabb választás, noha egyes vélekedések szerint elkészítési mód függvényében a kettőnek majdnem ugyanakkora a kalóriaértéke.


Vitamintartalma viszont már nem, a bulgurban ugyanis lényegesen több a B- és az E-vitamin, és vas is nagyon sok található benne. Mindez természetesen csak a fehér rizzsel való összevetés kapcsán igaz állítás, hiszen a barna rizs és a bulgur között csak az ízlés dolga dönthet, a két köret esetében ugyanis a tulajdonságok és a tartalom szinte megegyezik, egyedül az ár lehet kedvezőbb a török búza javára. Előny továbbá, hogy a bulgur alig 20 perc alatt elkészül - ebből 10 perc a főzés és ugyanennyi az áztatás -, míg a barna rizst legalább 40 percig kell főzni ahhoz, hogy elkészüljön.

Érdekesség, hogy a bulgur ízét leginkább a tarhonyához lehetne hasonlítani, így amennyiben szeretjük ezt a nem túl egészséges, de kétség kívül ízletes köretet, akkor mindenképpen próbáljuk ki helyette a bulgurt, mert az ízvilág terén nem ér minket csalódás, egészségügyi szempontból pedig sokkal jobbat teszünk szervezetünkkel. A bulgur elkészítése ráadásul nagyon egyszerű, csak fel kell öntenünk forró vízzel, majd legalább 10 percig főzzük, és ha ez megtörtént, legalább ugyanennyi időre állni hagyjuk lefedve, hogy a szemek felszívhassák a vizet, így nem lesz száraz a végeredmény. A rizzsel szembeni előnye, hogy a szemek soha nem tapadnak majd össze, és még áztatás nélkül sem lesz olyan kemény a végeredmény, mint a rizs esetében.
5 hozzászólás

Kunoichi

9 éve, 4 hónapja

Azt hiszem találkoztam márt levesbetétként vele.

válasz erre

pilótakeksz

9 éve, 9 hónapja és 10 napja

Megpróbálkozom vele, mert jó alternatívának hangzik.

válasz erre

Sonci

9 éve, 9 hónapja és 10 napja

Maradok a barna rizsnél, mert ugyan az lényegében.

válasz erre

Kicsi

9 éve, 9 hónapja és 10 napja

A család szereti a tarhonyát,szóval azt hiszem szerzek ilyen csere játékos alapanyagot, és bízom benne hogy sikere lesz.. nyelvnyújtó smiley

válasz erre

krisztike

9 éve, 9 hónapja és 10 napja

Érdekes ez a bulgur, ki fogom próbálni.

válasz erre