9 °C
erős felhőzet
2024. április 21., vasárnap
Konrád

Fedezzük fel Rómát egy nap alatt!

2024. február 18.
75.8251
Mariann profilja, adatai
Mariann
Róma, az örök város, ahol a történelem szinte minden utcasarkon felelevenedik előttünk és az olasz életérzés is könnyen ránk ragad. Az olasz főváros olyan kincseket rejt, mint például a hatalmas Colosseum, a gyönyörűen kidolgozott Trevi-kút, Vatikánvárosról nem is beszélve. De vajon fel lehet-e fedezni ezt a hatalmas várost egyetlen nap alatt? Nos, mi megpróbáltuk és mai cikkünkben eláruljuk, hogyan lehet egy nap alatt bebarangolni Rómát!


A leggyorsabb módja, hogy eljussunk Rómába, természetesen a repülőgép, szerencsére a Liszt Ferenc nemzetközi Repülőtérről már a reggeli órákban indul fapados járat a római Fiumicinói repülőtérre, sőt, még aznap egy késő esti géppel haza is lehet jönni. Így szerencsére jó néhány óránk marad arra, hogy felfedezzük a városközpontot, ahol a látványosságok jelentős része megtalálható.

A római repülőtérről a Leonardo Express vonattal jutunk a leggyorsabban a város központi pályaudvarára, Terminire: csupán 30 perc az út, a vonat pedig egész nap közlekedik nagyjából 15 percenként. Két főnek egy út 28 euróba, nagyjából 11 000 forintba kerül, de megéri ezt az árat, mivel nagyon gyorsan bejuthatunk segítségével a városba.

Palazzo Venezia

Palazzo Venezia


Közvetlenül a pályaudvarnál találjuk a metróvonalat, mellyel könnyedén elérjük a fontosabb látványosságokat, de sétával is megközelíthető minden - mi így indultunk neki, 20 ezer lépéssel fel is fedeztünk sok mindent. A legközelebb a Colosseum található, mely kívülről elképesztő látványt nyújt, megelevenedik előttünk a történelem, hihetetlen élmény a többezer éves köveken sétálni.

Az egynapos városlátogatásba biztosan nem fér bele az, hogy a nevezetességek mellett múzeumokba is ellátogassunk, így ezzel ne is tervezzünk. A Colosseum környékén szerencsére nincs nagy autóforgalom, ezért nyugodtan elsétálhatunk az alig 1 km-re lévő Velence térhez, ahol az impozáns Palazzo Venezia található, valamint itt lelhető fel a Viktor Emánuel-emlékmű.

Római Pantheon

Római Pantheon


A térről elindulva szintén néhány száz méterre találjuk a Római Pantheon épületét, melyet a korabeli Róma minden istenének együttes tiszteletére építettek. A belépőjegy mindössze 5 euro, amit érdemes kifizetni, amennyiben nincsenek sokan, mivel belülről egy gyönyörűen díszes épületet láthatunk.

A Pantheon előtt egy hatalmas tér is elhelyezkedik, ahol érdemes kis pihenőt tartani, mielőtt elindulunk a Trevi-kút felé. A Trevi-kút a város egyik legnagyobb és világszinten legismertebb szökőkútja, ahol általában hatalmas a tömeg, de ha nem főszezonban megyünk, akkor nyugodtan szemügyre vehetjük a műemléket. És természetesen ne felejtsünk el érmét dobni a kútba!

Trevi-kút

Trevi-kút


A soron következő híres műemlék a Spanyol lépcső, mely összesen 135 lépcsőfokból áll, a tetejére felérve pedig gyönyörű látvány nyílik Róma belvárosára. Innen a naplementét is érdemes megnézni.

A környéken egyébként több luxusmárka boltja is megtalálható, ezért ha valaki shoppingolást is tervez, ez egy nagyszerű hely lesz. Itt érdemes felülni a metróra, mely elvisz bennünket Vatikán város közelébe. A vonaljegy 1,5 euróba kerül, mivel szinte minden látványosság gyalog is megközelíthető, ezért nem érdemes napijegyet vásárolni.

Spanyol lépcső

Spanyol lépcső


Vatikánváros falait átlépve a híres Szent Péter térre érkezünk meg, ahol a hívek a Pápa beszédét szokták meghallgatni. Az ellipszis alakú teret Gian Lorenzo Bernini tervezte és becslések szerint körülbelül 300 000 embert képes befogadni egyszerre. Két hatalmas oszlop együttes fogja közre a teret, mely az egyház anyai ölelését jelképezi. A tér közvetlenül a Szent Péter-bazilikára néz, ahol a híres erkély is látható, itt szokta köszönteni híveit az egyházfő.

A térről elindulva nagyon gyorsan elérjük az Angyalvárat, ami egyébként számtalan filmben szerepel. Az épület a Tevere folyó jobb partján található, a másik oldalról fantasztikus képeket lehet készíteni. A Ponte Sant'Angelo hídról könnyedén megközelíthetjük. Az Angyalvár után még van időnk megnézni a Piazza Navona teret, mely a város egyik legszebb helye, eredetileg pedig lóversenypálya volt. A téren több szökőkút is látható, melyek gyönyörűen kidolgozott szobrokat ábrázolnak.

Vatikánváros - Szent Péter tér

Vatikánváros - Szent Péter tér


Rómában rengeteg étterem, kávézó és természetesen fagyizó található. A híresztelések ellenére az éttermek egyáltalán nem drágák, mindegy, hogy egy mellékutcában vagy a Tervi-kút mellett található étteremben eszünk, egy átlagos budapesti étteremnél jelentősen olcsóbb az étkezés.

Egy-egy pizza 10 és 14 euró között mozog, de a főételek is hasonló árban vannak. Sok a kisbolt is, ahol olcsón vásárolhatunk üdítőt vagy ásványvizet magunknak, azonban érdemes megjegyezni, hogy Rómában számtalan működő ivókút található, melyekből friss és hideg vizet szerezhetünk: vigyünk magunkkal egy kulacsot.

Angyalvár

Angyalvár


Ha valaki egy nap alatt szeretné felfedezni Rómát, az könnyedén megteheti, de ezt csak azoknak ajánljuk, akik nem szeretnének múzeumokba látogatni, mivel ahhoz legalább 2-3 napra szükség lesz.

A Colosseum felfedezése egy nap, és Vatikánvárosban is rengeteg látnivaló van, sok művész festményét, szobrait lehet megtekinteni. Fontos, hogy kényelmes cipőben menjünk, mert sokan fogunk gyalogolni és ne vigyünk magunkkal túl sok mindent, elég egy kisebb hátizsák.

Piazza Navona

Piazza Navona


3 hozzászólás

Minoni

2 hónapja, 1 hete

Szuper ajánló! Eszembe nem jutott volna hogy egy nap alatt véignézzem, de beteszem programnak! mosolygó smiley

válasz erre

csillucs

2 hónapja, 1 hete

Wow de jó ez. Nem tudtam h van ilyen reggeli és esti járat.

válasz erre

Lili

2 hónapja, 1 hete

De szuper cikk! Nagyon megjött a kedvem az utazáshoz! mosolygó smiley

válasz erre