11 °C
szórványos felhőzet
2024. március 03., vasárnap
Kornélia

Fedezd fel Matyóföld szívét, Mezőkövesdet

2022. július 16.
39.3421
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Mariann profilja, adatai
Mariann
A gyönyörű Mezőkövesd alig 1,5 óra autózásra található a fővárostól, ahol bárki megismerheti a híres Matyóföld, valamint a matyó népművészetet, mely gyönyörű varrásairól és hímzéseiről híresedett el. De Mezőkövedet nem csak a népművészete miatt ajánljuk, hanem gyógyvíz miatt is, ugyanis itt található a Zsóry fürdő, ahol nemrégiben egy új kemping is helyet kapott a szállások között.


Matyó Múzeum

Ha Mezőköveden járunk, akkor mindenképpen érdemes ellátogatni a város híres Matyó Múzeumába - 1953 óta várja a látogatókat és felkerült az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listájára is -, ahol bárki megtekintheti a gyönyörű népviseleteket, valamint megismerkedhet a matyó hímzéssel is. A látogatók fotókat is láthatnak az 1920-as évekből, ahol még fekete színű volt a menyasszonyi ruha és három napig tartott a lakodalom.

A matyó hímzés jellemző eleme a rózsa, melynek legtöbb változatát a népművészet mestere címet is kiérdemlő Kisjankó Bori tudta hímezni. Az ő százrózsás hímzését is láthatják a látogatók a múzeumban.

Matyó Múzeum

Matyó Múzeum


Mezőgazdasági Gépmúzeum

Ha még nem elég a múzeumból, akkor mindenképpen érdemes, akár gyerekekkel ellátogatni a Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeumba, ahol 2685 m2-en, 2105 db műtárgyat nézhetnek meg a vendégek. Ezek között láthatunk olyan gépeket, melyek már száz évesek, de mind a mai napig működőképesek. A múzeumot 1973-ban alapította Hajdu Ráfis János, aki az évtizedek során számos különleges darabbal bővítette gyűjteményét.

A múzeumban nem csak mezőkövesdi gazdálkodó parasztság életéhez, munkakultúrájához tartozó eszközök és dokumentációk találhatóak meg, hanem betekinthetünk az egykori vidéki élet nehézségeibe is. Találunk még itt kovácsműhelyt, lovas járgányokat, cséplőgépeket, darálókat, áramfejlesztő aggregátorokat és jéggyártó üzemet is.

Mezőgazdasági Gépmúzeum

Mezőgazdasági Gépmúzeum


Prémium kemping a Zsóry fürdő mellett

Mezőkövesd egyik legnépszerűbb látványossága, a Zsóry gyógyfürdő, ahol egész évben várják a fürdeni és gyógyulni vágyó vendégeket. A fürdő mellett számos szálláshely található, köztük a most átadott új, prémium kemping a Zsóry Liget Camping & Resort. A kempingben 30 sátorhelyet és 80 lakókocsis beállóhelyet találhatunk, de emellett egy 22 szobás panzió és 20 négy évszakos prémium faház is kialakításra került.

A faházak közvetlenül a fürdő mellett találhatóak, melyek mindegyike 40 négyzetméter alapterülettel rendelkezik, valamint egy 10 négyzetméteres terasszal. A faházakban nappali, konyha, fürdőszoba és két hálószoba is található, ahol akár hat ember is kényelmesen elfér. A faházak nem csak hangulatosak, de nagyon modern hatást keltenek. Amennyiben itt foglalunk szállást, úgy korlátlan belépést kapunk a szomszédban lévő fürdőbe.

Fotó: Balneo Hotel

Fotó: Balneo Hotel


Ha idén nyáron nem a Balatonon szeretnénk pihenni, akkor érdemes ellátogatni Matyóföld szívébe, ahol a nyár folyamán rengeteg program várja az érdeklődőket a múzeumokon és a fürdőn kívül. Szálláshelyből pedig szinte minden kategóriában találunk, hiszen nem csak kemping, faház és panzió közül választhatunk, hanem akár négy csillagos szállodát is választhatunk.
2 hozzászólás

becky

1 éve, 9 hónapja és 7 napja

Nem voltam még Mezőkövesden de rajta van a listámon.

válasz erre

krisztike

1 éve, 9 hónapja és 8 napja

Nagyon szuper ajánló lett, köszönjük! mosolygó smiley

válasz erre