5 °C
borús égbolt
2024. december 09., hétfő
Natália

Farsangi fánk

2014. február 12.
3.0201
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Mariann profilja, adatai
Mariann
A farsang egyik legjellegzetesebb süteménye a fánk, melyet a falubéli asszonyok készítettek el februárban a farsangi bálok alkalmával. Kevesen tudják azonban, hogy egy történet szerint a fánk az osztrákoktól származik.


Hozzávalók:
500 g liszt
100 g margarin
100 g cukor
4 tojássárgája
1 csomag vaníliás cukor
3 dkg élesztő
3 dl tej
1 evőkanál rum
fél citrom reszelt héja
olaj
lekvár, porcukor

Elkészítés:
Először az élesztőt futtassuk fel egy kevés cukorral és fél dl tejjel. A maradék cukrot keverjük össze a tojássárgájával, a vaníliás cukorral és a liszttel. Ha jól összedolgoztuk, akkor adjuk hozzá az élesztőt is. Kezdjük el dagasztani a tésztát annyi langyos tejjel, amennyit felvesz.

A margarint olvasszuk fel, majd adjuk hozzá a már hólyagos tésztához, majd dolgozzuk össze. Egy kevés liszttel szórjuk meg és tegyük meleg helyre pihenni. Ha már duplájára megkelt, akkor egy deszkán, sodrófával 2-3 cm vastagságúra nyújtsuk és fánkszaggatóval vagy egy pohárral szaggassuk ki a fánkokat. Egy negyed órát hagyjuk kelni a kiszaggatott tésztadarabokat.

A fánkokat bő olajban, kis lángon süssük meg. Porcukorral meghintve, lekvárral tálaljuk őket.
5 hozzászólás

mokus84

11 éve, 9 hónapja és 4 napja

Imádom! Sajnos!mosolygó smiley

válasz erre

csillucs

11 éve, 9 hónapja és 4 napja

Imádom! röhögő smiley Kéne egy jó kis farsangi bulit szervezni!

válasz erre

Natasha

11 éve, 9 hónapja és 4 napja

Nyami mosolygó smiley

válasz erre

marco

11 éve, 9 hónapja és 5 napja

Jó kalóriás kaja.

válasz erre

Móni

11 éve, 9 hónapja és 5 napja

Nyami fánk mosolygó smiley nagyon jó

válasz erre