Hozzávalók:
500 g liszt
100 g margarin
100 g cukor
4 tojássárgája
1 csomag vaníliás cukor
3 dkg élesztő
3 dl tej
1 evőkanál rum
fél citrom reszelt héja
olaj
lekvár, porcukor
Elkészítés:
Először az élesztőt futtassuk fel egy kevés cukorral és fél dl tejjel. A maradék cukrot keverjük össze a tojássárgájával, a vaníliás cukorral és a liszttel. Ha jól összedolgoztuk, akkor adjuk hozzá az élesztőt is. Kezdjük el dagasztani a tésztát annyi langyos tejjel, amennyit felvesz.
A margarint olvasszuk fel, majd adjuk hozzá a már hólyagos tésztához, majd dolgozzuk össze. Egy kevés liszttel szórjuk meg és tegyük meleg helyre pihenni. Ha már duplájára megkelt, akkor egy deszkán, sodrófával 2-3 cm vastagságúra nyújtsuk és fánkszaggatóval vagy egy pohárral szaggassuk ki a fánkokat. Egy negyed órát hagyjuk kelni a kiszaggatott tésztadarabokat.
A fánkokat bő olajban, kis lángon süssük meg. Porcukorral meghintve, lekvárral tálaljuk őket.