Mai receptünk egy istenien finom pékáru, amit ilyenkor, a sütőtök szezonjakor érdemes elkészíteni. A sütőtök és a fahéj tökéletesen kiegészítik egymást.
Hozzávalók:
500 g liszt
200 g sült tökpüré
80 g porcukor
60 g olvasztott vaj
3 dl tej
25 g friss élesztő
1 db tojássárga
1 csipet só
100 g vaj
6 evőkanál cukor
3 teáskanál fahéj
Elkészítés:
Egy dl tejet langyosítsunk meg, morzsoljuk bele az élesztőt valamint egy kisevőkanál cukrot és hagyjuk felfutni. Közben a lisztet szitáljuk egy tálba, majd adjuk hozzá a cukrot, a sót, a tökpürét, az olvasztott vajat, a tojássárgát és végül a felfutott élesztőt. Kezdjük el dagasztani és összedolgozni a tésztát, közben adagonként a maradék tejet is adjuk hozzá.
Ha a tészta elválik az edény falától, akkor tegyük félre, takarjuk le és hagyjuk kelni 40 percig. A megkelt tésztát ezután kicsit gyúrjuk át, majd osszuk két felé és nyújtsuk ki őket téglalap alakúra. Kenjük meg őket vajjal, szórjuk meg fahéjjal és cukorral, majd tekerjük fel őket és vágjuk fel 2,5 cm vastagon.
Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire a csigákat, és kelesszük őket még 30 percig. Közben a sütőt melegítsük elő 180 fokra és a megkelt csigákat 25-30 perc alatt süssük készre.