1. Cukor
Szinte biztosak vagyunk abban, hogy a cím olvasatán a többségnek elsőre a cukor ugrott be, mint az étrendünkből száműzésre érdemes alapanyag. Ez nem véletlen, hiszen köztudott: a hagyományos répacukor súlyos elhízáshoz, cukorbetegséghez és egy sor más egyéb betegséghez vezethet már kisebb mennyiségben is. Szerepet játszik például a szív- és érrendszeri megbetegedésekben, de alapvetően befolyásolja alvásminőségünket, energiaszintünket és így tovább. Rengetegen elfelejtik azonban, hogy ma már szinte minden élelmiszerben, még az alapvetően sós dolgokban is elképesztő mennyiségű cukor található. Itt pedig most nemcsak a joghurtokra, a chipsekre vagy az üdítőkre gondolunk, hanem például a teljesen közönséges fehér kenyérre is, ami tele van vágva fehér cukorral. Ha tehát jót akarsz, nemcsak a kávédból és a teádból hagyod ki a cukrot, hanem az étrended minden területérő is!
Bár sóra a szervezetnek szüksége van a megfelelő működéshez, azonban tudni kell, hogy a mai emberek többsége napi szinten a dupláját fogyasztják a megengedett, illetve még egészséges sómennyiségnek. Ez azért nagy gond, mert a só köztudottan megköti a vizet, így hozzájárul az ödémák kialakulásához, valamint a vesekő megjelenéséhez, de roncsolja az ereket, növeli a vérnyomást, közvetetten tehát agyvérzést, szívinfarktust okozhat. A cukorhoz hasonlóan azonban itt is oda kell figyelni arra, hogy nemcsak otthon felejtjük el a sóhasználatot, hanem megpróbáljuk a feldolgozott élelmiszerek tekintetében is azt nézni, hogy melyikben kevés a só, vagy melyikben található nátriumtartalmú, esetleg jódozott só, amelyek nem olyan károsak, mint a hagyományos konyhasó.
A tehéntej szerepeltetése talán meglepő lehet, hiszen már egészen kisgyerekként azt halljuk, hogy mennyire fontos sok tejet inni, mert ettől leszünk erősek, és ettől lesz kemény a csontunk és a fogunk. Ezzel főként az a baj, hogy a boltokban ma kapható tejnek titulált löttyök mindennek tekinthetők, csak valódi tejnek nem! Sőt mi több, a tehéntej még természetes formájában sem a legegészségesebb - persze egy-két pohártól senkinek sem lesz nagy baja -, mert olyan tejcukor és tejfehérje emésztő enzimek találhatók meg benne, amit a szervezetünk képtelen feldolgozni, ezáltal felhalmozódik, és betegségeket okozhat. Ha mindenképpen állati tejre szomjaznánk, a kecsketej jó alternatíva lehet - kizárólag bio gazdaságból vásárolva -, de még jobbak a növényi alapú tejek, mint amilyen a rizsből, a zabból, a kókuszból vagy a mogyoróból készült finomságok.