18 °C
borús égbolt
2024. május 24., péntek
Eszter, Eliza

Ezekre vigyázzunk az ünnepek előtt és alatt!

2013. december 12.
2.2251
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Közelegnek az ünnepek, ami a legtöbb ember számára rohanást, ezáltal pedig figyelmetlenséget és felelőtlenséget hoz, így nem árt odafigyelni már az ünnepek előtt, de leginkább az ünnepek alatt arra, hogy megőrizzük egészségünket és biztonságunkat.


Ha például nem szeretnénk az ágyat nyomni karácsonykor, netán otthon tölteni a szilvesztert, akkor érdemes folyamatosan tuningolni immunrendszerünket, fogyasszunk sok gyümölcsöt, vitaminokat, öltözködjünk rétegesen, és érdemes beadatni az influenza elleni védőoltást is, hiszen a vírus még az erős immunrendszert is hajlamos megtámadni. Természetesen fontos a higiénikus védelem is, így az ünnepek előtt gyakrabban mossunk kezet, hordjunk magunknál steril kendőket, és használjuk is azokat aktívan, hogy ne kelljen betegségtől szenvednünk az ünnepek során.

Karácsonykor enni kell, ez a magyar hagyomány, ilyenkor még a szigorú diétázók is degeszre tömik magukat, de ne tegyük. Azért, mert ünnep van, még nem jelenti azt, hogy azonnal fel kell szedni napi egy kilót, hiszen nem az étel mennyisége, sokkal inkább minősége számít. Próbáljunk meg például ínyenc ételeket készíteni - a hagyományos fogások mellé -, amelyek legyenek laktatóak, de ne túl nehezek, és inkább ezzel, mint a mennyiséggel tegyük különlegessé a karácsonyt.

Ezekre vigyázzunk az ünnepek előtt és alatt! - 2. kép

Ez legyen az aranyszabály az alkoholfogyasztás kapcsán is: a mennyiség helyett a minőségre helyezzük a hangsúlyt! Habár manapság az ünnepek a legtöbb ember számára a pihenést jelentik, de azért nem szabad megfeledkezni az edzésről sem, hiszen amennyiben korábban rendszeres testmozgást végeztünk, nem egészséges hirtelen elhanyagolnunk, máskülönben utána hónapokig dolgozhatunk majd a hirtelen felszedett kilók leadásán.

Mivel a karácsony általában összehozza a családokat, a legtöbben ilyenkor kénytelenek autóba ülni, hogy együtt töltsék az ünnepeket szeretteikkel. Ez sajnos egy potenciális veszélyforrás, így érdemes jó előre felkészülni rá, megfontolni azt, hogy érdemes-e elindulni. Ha indulás előtt hóviharról, vagy havazásól hallunk, valóban gondoljuk át az indulást, de amennyiben neki is vágunk az útnak, mindig legyen tele a tank, vigyünk magunkkal meleg pokrócot, meleg italt, elegendő ételt, feltöltött mobiltelefont, de akár tartalék benzint is tehetünk a csomagtartóba, hiszen egy kis szél is elég ahhoz, hogy az utakon átjárhatatlan hótorlaszok alakuljanak ki.

Az ünnepek ezen felül a legtöbbünk számára rohanással járnak, ami stresszt von maga után. Ezt fontos elkerülnünk, mert semmi sem gyengíthet le minket jobban, mint néhány napnyi stressz. Ezt elkerülhetjük azzal, ha például jó előre bevásárolunk magunknak, megtervezzük az ünnepi előkészületeket, előre kiosztjuk a feladatokat otthon, hiszen senkinek sem hiányzik egy szívinfarktus, de még csak egy kisebb betegség sem karácsonyra. Tervezzük meg idén is jó előre az ünnepeket, vonjuk be a készülődésbe az egész családot, és ezzel elkerülhetjük a stresszt. Ha ezekre odafigyelünk, a Jézuska biztosan mosolyt és harmóniát is tesz majd a karácsonyfa alá!
6 hozzászólás

simply red

11 éve, 4 hónapja és 6 napja

Megszívlelendő tanácsok! mosolygó smiley Betartani picit nehezebb, mert ilyenkor a rokonok sokszor erőszakosan kínálgatják a finomabbnál finomabb falatokat röhögő smiley Persze a mértékletességre törekedhetünk. Azt egy-két kilót fölösleget, amit pl. anyukánk bejglijének elfogyasztása okozott, januárban majd csak sikerül lefaragni egy kis edzéssel röhögő smiley

válasz erre

Minoni

11 éve, 4 hónapja és 7 napja

Hasznos tanácsok viszont betartani lehetetlen!röhögő smiley

válasz erre

Sandy

11 éve, 4 hónapja és 7 napja

Képtelen vagyok ilyenkor figyelni arra hogy mit eszem. Egész évben koplalok, ilyenkor szeretem egy kicsit kiélvezni az ételeket, ízeket!

válasz erre

Enci

11 éve, 4 hónapja és 7 napja

ezek tényleg jó tanácsok mosolygó smiley nekem nagyon stresszes szokott lenni a karácsony előtti mizéria

válasz erre

bettike

11 éve, 4 hónapja és 7 napja

Én nem bírom ki hogy ne egyem magam degeszre Karácsonykor.szomorú smiley Ráadásul a család is vérig sértődik, ha nem eszek.

válasz erre

Sonci

11 éve, 4 hónapja és 7 napja

Nagyon nagyon jó tanácsok köszönjük szépen!

válasz erre