0 °C
tiszta égbolt
2025. január 14., kedd
Bódog

Ezekre a vitaminokra van a legnagyobb szükségünk télen

2014. január 09.
2.3691
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A téli időszakban az emberi szervezet különösen komoly figyelmet érdemel azzal kapcsolatban, hogy milyen vitaminokra van szüksége, hiszen az állandó fényhiány, a diéták, a kevesebb mozgás és gyümölcsfogyasztás miatt ugyanis nyári tartalékaink gyakran már ősszel kiürülnek. Éppen ezért mindenkinek érdemes odafigyelnie arra, hogy télen is megfelelő mennyiségű vitamint vigyenek be a szervezetükbe. Sokan azonban nincsenek tisztában azzal, hogy melyik vitamin konkrétan mire is jó! Az alábbiakban ebben szeretnénk segítséget nyújtani!


Az átlagemberek körében bizonyára általános ismeret, hogy a megfázások és a betegségek ellen, az immunrendszer védelmében a C-vitamin a legfontosabb, hiszen immun-szisztémánk erősítésével segít leküzdeni a baktériumokat és a vírusokat. Természetes módon friss zöldségekből és gyümölcsökből pótolhatjuk, és hangsúlyos a "friss" kifejezés, befőzött vagy megfőzött zöldségek és gyümölcsök ugyanis már nem tartalmaznak annyi C-vitamint, amennyi elegendő lenne számunkra. A napi C-vitaminadag fedezéséhez egy kivi, két narancs és két alma már elegendő lehet.


A stresszes életmód ugyan nyáron sem túl elviselhető, de akkor a sok friss zöldségből elég B1-vitamint juttatunk szervezetünkbe az állandó stresszhelyzetek gördülékenyebbé tételéhez. Télen azonban ebből a vitaminból szinte egyáltalán nem juttatunk elegendő mennyiséget a szervezetünkbe, holott a stressz leküzdésében ennek kulcsszerepe van. A B1-vitamint a legnagyobb mennyiségben a csirke- és a sertéshúsban, de szinte az összes zöld színű zöldségfélében megtalálhatjuk.

Ha télen is szeretnénk megőrizni szemünk egészségét - a több tévézés vagy számítógépezés következtében -, akkor A-vitaminra is szükségünk lesz, amit nyáron általában szintén beviszünk az elegendő zöldség- és gyümölcsevéssel. Ha télen is szeretnénk sok A-vitamint juttatni szervezetünkbe, akkor tojást, sárgarépát, sárgadinnyét és spenótot kell fogyasztanunk!


Télen általában csak nagyon keveset járunk a szabadban, és a napfény is ritkán éri bőrünket. Ez magával hozza - már rövidtávon is - a D-vitamin hiányát, ami számtalan betegség kialakulásához is vezethet, a legutóbbi kutatások például a cukorbetegséggel is párhuzamba állították a túl kevés D-vitamint. Szerencsére a D-vitamin nem csak a napsugarakból pótolható, hanem számtalan különféle ételből is, így például halfélékből és gombákból, de a tyúktojásban is rengeteg található ebből a vitaminfajtából.

Mivel télen általában nagyon sokan diétáznak, ezért még könnyebben kialakulhat vitaminhiány, a felelőtlen fogyókúra ugyanis az alapvető vitaminbevitelt is megakadályozhatja, de leginkább a B6-vitamin hiányától szenved a legtöbb diétázó, ami rendkívül gyorsan kiürül a szervezetből, és csak nagyon nehezen lehet pótolni. Ennek hatására az ember sokkal ingerlékenyebb lesz, de a menstruációs panaszok, valamint a körömágy és a szájzug berepedezése is kísérheti a problémát. Hogy pótoljuk a B6-vitamint, érdemes minél több banánt és csirkehúst enni, valamint hüvelyes zöldségeket, így például babot és lencsét.
3 hozzászólás

quintipor

11 éve, 11 hónapja és 17 napja

Én multivitamint szedek és naponta hozzá egy gyümölcsöt fogyasztok.

válasz erre

moni1294

11 éve, 11 hónapja és 18 napja

csillucs írta:
Én csak c-vitamint használok szóval...mosolygó smiley a többit gyümölcsből és húsból nyerem
Én is leginkább. Bár ugye a c-vitamint is lehet gyümölcsből.

válasz erre

csillucs

11 éve, 11 hónapja és 18 napja

Én csak c-vitamint használok szóval...mosolygó smiley a többit gyümölcsből és húsból nyerem

válasz erre