Az átlagemberek körében bizonyára általános ismeret, hogy a megfázások és a betegségek ellen, az immunrendszer védelmében a C-vitamin a legfontosabb, hiszen immun-szisztémánk erősítésével segít leküzdeni a baktériumokat és a vírusokat. Természetes módon friss zöldségekből és gyümölcsökből pótolhatjuk, és hangsúlyos a "friss" kifejezés, befőzött vagy megfőzött zöldségek és gyümölcsök ugyanis már nem tartalmaznak annyi C-vitamint, amennyi elegendő lenne számunkra. A napi C-vitaminadag fedezéséhez egy kivi, két narancs és két alma már elegendő lehet.
Ha télen is szeretnénk megőrizni szemünk egészségét - a több tévézés vagy számítógépezés következtében -, akkor A-vitaminra is szükségünk lesz, amit nyáron általában szintén beviszünk az elegendő zöldség- és gyümölcsevéssel. Ha télen is szeretnénk sok A-vitamint juttatni szervezetünkbe, akkor tojást, sárgarépát, sárgadinnyét és spenótot kell fogyasztanunk!
Mivel télen általában nagyon sokan diétáznak, ezért még könnyebben kialakulhat vitaminhiány, a felelőtlen fogyókúra ugyanis az alapvető vitaminbevitelt is megakadályozhatja, de leginkább a B6-vitamin hiányától szenved a legtöbb diétázó, ami rendkívül gyorsan kiürül a szervezetből, és csak nagyon nehezen lehet pótolni. Ennek hatására az ember sokkal ingerlékenyebb lesz, de a menstruációs panaszok, valamint a körömágy és a szájzug berepedezése is kísérheti a problémát. Hogy pótoljuk a B6-vitamint, érdemes minél több banánt és csirkehúst enni, valamint hüvelyes zöldségeket, így például babot és lencsét.