21 °C
erős felhőzet
2024. július 24., szerda
Kinga, Kincső

Ezekkel a tippekkel csökkentheted a téli lehangoltság érzését!

2021. november 18.
73.2481
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Szofi Kakuk profilja, adatai
Szofi Kakuk
A tél közeledtével egyre többen vagyunk úgy, hogy időszakos depressziós hullámokat élünk meg, amit a jelenlegi járványhelyzet és az egyre erőszakosabb intézkedések csak fokoznak. Tisztában vagyunk azzal, hogy az ünnepek közeledte csak fokozza a kedélyeket és bár a karácsony a szeretet ünnepe, sokak számára ez mégis egyfajta szorongást és elvárásokkal teli időszakot jelent. Szeretnénk segíteni könnyebben és gyorsabban átvészelni a nehezebb napokat és alternatívákat kínálni arra, hogy a negatív spirálból mégis miként lehet a lehető legjobban kijönni. A tippjeinket építsd be a napi vagy a heti rutinodba és kis idővel te magad is tapasztalni fogod az általuk adott pozitív változásokat!


Sétálj felkelés után minimum negyed órát!

Kutatások bizonyítják, hogy felkelés után rendkívül fontos, hogy mozogjunk, hogy ezzel is megtámogassuk a szervezetünket és beinduljanak a szervezet önműködő, természetes folyamatai. A sétálást ráadásul a háziállatunkkal is megtehetjük vagy egyszerűen egy kis csendes, telefonmentes lépteket is beidőzíthetünk a reggelekbe. Amennyiben nagyon is produktívak szeretnénk lenni, használjuk ki az aktív időnket és hallgassunk hangoskönyvet séta közben!


Szezonális zöldségek és gyümölcsök!

A hideg hónapokban az is lehangoltságot képes okozni, ha valamilyen formában vitaminhiányban szenvedünk. A D-vitamin, a C-vitamin és esetlegesen a multivitamin pótlás mellett törekedjünk arra, hogy ne hagyjuk ki a friss és szezonális zöldségek, gyümölcsök fogyasztását sem! Törekedjünk arra is, hogy lehetőségünk szerint termelőktől vásároljunk. Emellett a mentális egészségünk érdekében hangsúlyosan töltsünk több időt olyan elfoglaltságokkal, amik flow élményt okoznak és ne érezzünk bűntudatot azért sem, ha fáradékonyabbak és álmosabbak vagyunk a nap nagy részében.

Nevess minél többet!

Ebben a globálisan is negatív légkörben nagyon fontos tudni, hogy mikor húzd meg a határaid. Iktass ki minden negatív hírt, amire csak ráhatásod van és töltekezz inkább az aggódás helyett! Ne nézd a híreket a televízióban, helyette időszakonként biztos forrásból, a lényegi dolgokat és információkat szívd fel! Keresd többet a hozzád közelálló személyeket és ha senki sem ér rá a környezetedből, tervezz saját magadnak egy-két kisebb programot! Mozi, színház, kiállítás? Mind szuper őszi-téli program.


Töltekezz a Nappal!

Napközben általában az irodában ülsz? Mire már hazamennél sötét van? Nos, erre a helyzetre is van megoldás, ha napközben is vágynál egy kis friss, napfényes levegőzésre. Használd fel az ebédszüneted arra, hogy elmész egy minimum fél órás sétára a környékre! A munkatársakkal a munka közbeni mikroszünetekben is tudsz beszélgetni, így az a veszély sem áll majd fenn, hogy esetleg kimaradsz a közösségi életből.

A lényeg minden esetben az, hogy ne ostorozd magad azért, mert a szervezeted pihenésre vágyik, legyen az fizikai vagy éppen mentális szünet. A testedre és a lelkedre hallgass és a pihenésekkor szánj időt arra is, hogy megvizsgáld, hogy a jelenlegi élethelyzeted mennyire vágyott állapot, min és hol tudsz alakítani és javítani.
1 hozzászólás

pilótakeksz

2 éve, 10 hónapja és 26 napja

Nálam csak a napfény és a friss levegő szokott segíteni.

válasz erre