23 °C
borús égbolt
2025. június 03., kedd
Klotild

Ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket edd ősszel

2016. szeptember 10.
6.5362
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Ismét elérkezett az ősz, avagy az évnek azon időszaka, amikor a természet lassan elhal, és vele együtt az ember egy része is, hiszen szervezetünk nem jut annyi vitaminhoz, mint a nyári időszakban. Éppen ezért fontos, hogy ősszel rengeteg zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk - lehetőleg minél frissebbeket. Hogy mégis mit érdemes választani egészségünk érdekében? Lássuk!


1. Alma

Az alma az ősz egyik slágergyümölcse, ami olyan tápláló és egészséges, hogy nassolni, sőt kisebb étkezések helyettesítésére is tökéletesen alkalmas. Nagy előnye, hogy rengeteg C-vitamin található benne, hovatovább ismert rákmegelőző hatásairól, de csökkenti a gyulladásokat, védi a májat, miközben segít a vírusok és a baktériumok legyőzésében, méghozzá az anyagcserét gyorsító folyamatok beindítása mellett.


2. Körte

A körte az almához hasonló praktikummal bír, ezáltal önmagában, nassolni, tízóraira vagy uzsonnára egyaránt kitűnő. A leghatásosabb gyógyír gyomor- és veseproblémákra, de a jelentős mennyiségű boronnak köszönhetően a csontokra és az izmokra is kitűnő hatást gyakorol, miközben gyorsítja az emésztést, így szervezetünk tisztításában is segítséget nyújt. A benne található bór mindemellett hozzájárul a csontritkulás megelőzéséhez, sőt a mentális egészségünket is táplálja!

3. Sütőtök

A sütőtök egy nagyszerű salaktalanító és méregtelenítő zöldség, amely egyfajta csodaszerként is él a köztudatban, hiszen vitaminok és ásványi anyagok egész tárháza található meg benne. Szinte mindenből akad húsában egy kevéske, de jelentősebb mennyiségben A-, B-, C- és E- vitaminok, valamint béta karotin, kálium, mangán, vas és omega-3 zsírsavak is. Ebből kifolyólag mindenre jó hatást gyakorol, a vérnyomás csökkentésétől kezdve a daganatmegelőző képességekig bezárólag.



4. Burgonya

Az édesburgonya, vagy hétköznapibb nevén az új krumpli szintén egy vitaminokban gazdag zöldség, még ha ezt csak nagyon kevesen is tudják róla. Rengeteg C-, A-, B- és E-vitamin mellett ugyanis sok benne a béta karotin, a vas, a kalcium, a magnézium és a mangán. Kevesen tudják, de elegendő naponta egy átlagos méretű burgonyát elfogyasztani ahhoz, hogy biztosítsuk vele szervezetünk számára a szükséges A- és C-vitamin mennyiségét.

5. Cékla

A cékláról eddig is lehetett tudni, hogy egy igazi csodazöldség, így kiváló májtisztító hatása mellett olyan alaposan képes méregteleníteni szervezetünket, hogy megelőzhetjük általa a daganatos megbetegedéseket is. Hatását rengeteg A-, B- és C-vitaminjának, valamint kalcium-, mangán-, kálium- és vastartalmának köszönheti.

+1. Szőlő

A szőlő szintén egy tipikus slágergyümölcs az őszi időszakban. Bármelyik változatát és fajtáját is fogyasztjuk, a szőlő szinte minden vitaminból bőségesen tartalmaz, ezáltal akár önmagában, akár teaként isszuk, képes megtámogatni az immunrendszert, magas glükóz és fruktóz tartalmával pedig az anyagcserét is segíti.
2 hozzászólás

krisztike

9 éve, 5 hónapja és 23 napja

A füge is nagyon jó ilyenkor, azt is érdemes enni, meg a karfiol és a káposzta szezonja is most van. Ezekben nagyon sok a vitamin.

válasz erre

Sonci

9 éve, 5 hónapja és 23 napja

Imádom ezeket. mosolygó smiley Bár édesburgonyát ritkán eszem, kevés helyen lehet kapni.

válasz erre