24 °C
szórványos felhőzet
2024. június 19., szerda
Gyárfás

Ezeket a növényeket termeszd az erkélyeden!

2021. május 30.
31.3101
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Mariann profilja, adatai
Mariann
Manapság ismét divatba jött a kertészkedés, a saját magunk termelt zöldségek és gyümölcsök ideje, azonban sokan kert híján nem tudnak maguknak termeszteni. De hála a modern városi életnek, végre bármik termeszthet az erkélyén különböző zöldségeket és néhány gyümölcsöt is, melyek nem igényelnek nagy odafigyelést. Mai cikkünkben megmutatjuk, mely növényeket érdemes termeszteni kis helyen.


Paradicsom

A különböző kertészeti áruházakban rengeteg fajta paradicsomot lehet kapni, a koktélparadicsomoktól kezdve, a legkülönfélébb egzotikusabb paradicsomokig, melyeknek a többsége nem igényel sok figyelmet. Legyen megfelelő föld, napfény és víz. Elég a paradicsomok többségét kéthetente tápoldattal gondozni, de sokszor még ez sem szükséges.

Amennyiben balkonládába ültetjük őket, figyeljünk arra, hogy a növény alsó levelei ne érjék a földet, azokat inkább csípjük le, ugyanis a lelógó leveleken könnyedén felmásznak a különböző kártevők. Ezekkel az apró odafigyelésekkel a város közepén is termeszthetsz paradicsomot.

Ezeket a növényeket termeszd az erkélyeden! - 2. kép

Fejes saláta

Ha az erkélyed szinte folyamatos napnak van kitéve, akkor megpróbálkozhatsz a fejes saláta termesztésével is. Ilyenkor nagyobb ládában 2 maximum 3 fej salátapalántát tegyünk el, amit lehetőleg naponta kétszer locsoljunk meg és cserébe hálásan gyorsan elkezdenek növekedni. A salátáknál nagyon kell figyelni a leveleket, nehogy tetvesek legyenek.

Amennyiben a salátákon tetveket veszünk észre, akkor még időben gondoskodjunk róluk a megfelelő rovarölő szerrel. A saláták nem igénylik a tápoldatot, de a megfelelő fejlődés érdekében érdemes őket is 2-3 hetente meglocsolni vele.

Fűszernövények

A legkönyebb dolgunk a fűszernövényekkel van, hiszen ezeket nem csak erkélyen, de akár bent a lakásban is lehet termeszteni. Ahhoz azonban, hogy ne halljanak meg hamar, fontos, hogy folyamatos vízellátást kapjanak, megfelelő világosságot és tápoldatot. A fűszernövények, úgy mint bazsalikom, oregánó, zsálya, menta, igénylik a tápoldatot hetente vagy kéthetente. Szerezzünk be bio tápoldatot, így mindig növekedni fognak a fűszerek.

Tanuljuk meg, hogyan kell a fűszernövényeket vágni, hogy azok folyamatosan biztosítsák az ellátást a konyhában. A bazsalikomnál fontos, hogy ne virágozzon, különben hamar kidobhatjuk. A metélőhagymát is folyamatosan vágjuk, hogy minél több új hajtása legyen.

Ezeket a növényeket termeszd az erkélyeden! - 3. kép

Folytontermő eper

A nyár egyik legfinomabb gyümölcse, az érett magyar eper, amiből nem csak finom sütemények készíthetőek, hanem akár lekvár is. A folytontermő eper egy nagyon könnyen tartható gyümölcs, amit fel is akaszthatunk az erkélyünkre, ahol sok napfény éri. Az epernek ugyanis sok napfényre van szüksége ahhoz, hogy szép piros eper teremjen rajta.

Az öntözésére is oda kell figyelni, nem szabad, hogy túl száraz legyen a földje, de nem szabad túl nedvesnek sem lennie. A kettő között a legmegfelelőbb, így akár egész nyáron, sőt ősz elejéig biztosíthatja számunkra a finom epret.

Ezeket a növényeket termeszd az erkélyeden! - 4. kép

Málna

Az eperhez hasonlóan, szintén lehet konténerekben, kaspókban termeszteni az erkélyeken. Számára is fontos a napfény, valamint a nedves talaj. A málnánál érdemes arra figyelni, hogy ne bokrosodjon túlságosan, a tavaszi időszakban érdemes metszeni.
2 hozzászólás

Perec

3 éve, 3 hónapja és 23 napja

Manapság tényleg nagyon újra éled az otthoni termesztés, főleg divatból. Pedig mennyivel jobb az otthon termesztett zöldség.

válasz erre

Lolaa

3 éve, 3 hónapja és 23 napja

Nekünk van kert úgyhogy emeltágyásban ültettünk néhány növényt.

válasz erre