A költő egyik kedvenc étele a túrós csusza volt, melyet még egyik költeményében is megemlít: "Esküszöm neked a túrós tésztára és a pipámra!", de kedvelte a nagymama féle tepertős pogácsát is. Történészek szerint Petőfi sokszor éhezett, nem mindig jutott finom falat az asztalára, de amikor enni tudott, akkor nem állt ellen a magyar konyhának.
Hősünk másik nagy kedvence a székelykáposzta volt, ami egyes legendák szerint éppen neki, és barátjának, Székely Józsefnek köszönhetően jött létre. A történet szerint történet szerint Székely József főlevéltáros és Petőfi Sándor kissé kései órában érkezett meg a Komló-kertbe, ami Székely egyik törzshelye volt. Már csak maradékok maradtak és a kocsmáros felsorolta, hogy mik ezek. Székely József azt kérte tőle, hogy öntse össze a savanyú káposztát és a megmaradt pörköltet, amit jóízűen elfogyasztott a két barát.
Petőfi Sándor mindezek mellett kedvelte a leveseket, a sült húsokat, de az édességeket sem vetette meg.