7 °C
erős felhőzet
2024. április 23., kedd
Béla

Ezek a legszebb jégszobrok 2023-ban

2023. december 12.
70.3621
Nonka22 profilja, adatai
Nonka22
Tél nem csak a téli sportokról szól, hanem a rengeteg hóról és természetesen a hidegről, ami egyes művészek számára nagyon fontos. Európa több országa csalogatja a turistákat városába a jégszobraival. A hideg idő kedvez ennek a különleges anyagnak, megmutatjuk, hol faragták ki a legkülönlegesebbeket idén, melyeket érdemes lesz felkeresni a szezonban!


A Magas-Tátra legnépszerűbb téli látványossága a Tátrai jégtemplom idén már a 11. alkalommal nyitja meg csillogó kapuit. A londoni Westminster Abbey motívumával inspirált jégépítmény november 17. óta várja a nagyközönséget. A jégtemplomot ezúttal II. Erzsébet királynő alakja ihlette. A Tarajkát 2008. október 24-én látogatta meg a néhai II. Erzsébet királynő brit uralkodó, így még személyes kötődése is volt a helyhez. 2023. évben pont 15 évvel később, őexcellenciája és az új uralkodó tiszteletére emelték a jégtemplomot.

Az apátság, amelyet felidéz az alkotmány nemcsak a koronázások színhelye, hanem a brit királyok utolsó búcsúhelye is.  Nigel Baker, Nagy Britannia és Észak Írország Egyesült Királysága nagykövete is értékelte a rendkívüli tiszteletadást:

Gyönyörű! Úgy gondolom, hogy a művészek fantasztikus munkát végeztek. Nagyon jó érzés számomra, hogy az apátságot a Tátrában látom viszont, amelyet királynőnk 15 évvel ezelőtt látogatott meg. Sosem gondoltam volna, hogy lehetőségem lesz látni a Westminster apátságot jégből.

A Tátrai jégtemplom elkészülte már hagyományosan a téli szezon szimbolikus megnyitása a Magas-Tátrában. A kupolába való belépés előtt a látogatók II. Erzsébet Magas-Tátrában való látogatására emlékeztető fényképkiállítást találnak. Majd belépve az apátság nyugati részét csodálhatják meg, a központi rész pedig a világhírű épület északi oldalára enged betekintést. A jégépítményt jég-koronaszék egészíti ki egy stílusos fotópontként, itt készül a legtöbb szelfi.

Ezek a legszebb jégszobrok 2023-ban - 2. kép

Az építmény érdekessége egy különleges jégvályú, amely mindennap a három hely egyikén egy aláírt üveggolyót enged ki, a Tátrai jégtemplom látogatásának rendkívüli emléktárgyaként. A golyó megjelenési ideje a szezon folyamán változik,  amelyet a Magas-Tátra - élményhegység weboldalán és közösségi oldalain lehet követni. A Tátrai jégtemplom egészen 2024. április 14-ig várja a látogatókat, a belépés ingyenes.

Ki tud a leghűebben másolni?

A Jégfesztivál már 17. alkalommal látogatható a lengyel Poznanban decemberben, a Szent Márton utcában. A jégvárosban a lengyel művészek által megalkotott jégszobrok láthatóak. A program fő attrakciója a Szobrász Világbajnokság (Ice Carving World Championship), ahol a világ minden tájáról (USA, Fülöp-szigetek, Japán) 24 szobrász versenyez és nézők értékelik a munkákat. A leglátványosabb eleme a programnak, amikor a megadott időre kell a versenyzőknek lemásolni egy jégszobrot ugyanakkora jégdarabokból, mint amit a többiek kaptak. A legélethűbb alkotás nyer. Az ún. nagy versenyen két fős csapatok versenyeznek egymással, több tonna jégből, szabadon alkotva egész nap. A verseny végén pedig minden az érdeklődőké - hiszen minden alkotás azért jött létre, hogy megcsodálják.

Óriási trollok, Drakula és Pegazus

December 16-án nyílik Zwolle-ban a 2023-as Holland Jégszobor Fesztivál, amely a szervezők szerint a legnagyobb ilyen jellegű esemény Európában. Eva Gutteridge és Rose Driessen álmodta meg újra: a Covid idején sokat tartózkodtak a szabadban télen, és abban az évben Hollandiában is több hó esett, mint régebben. Sőt az Amstel is befagyott. Sokan élvezték a jéggel és hóval való találkozást, így ők is. Akkor született meg bennünk az a gondolat, hogy milyen jó lenne művészekkel szobrokat készíteni. Két évvel később a zwollei jégfesztivál akkori tulajdonosa lehetőséget adott a két fiatal hölgynek, hogy megvalósíthassák az álmukat.

Ezek a legszebb jégszobrok 2023-ban - 3. kép

A jégszobrászok már javában dolgoznak, többek között M. Tóth Zsolt, magyar jégszobrász. Zsolt idén trollokat készít, hiszen a téma ebben az évben a mitológia és a legenda. A faragás után a művészek speciális fényeffektusokkal, hanggal és dekorációkkal teszik még varázslatosabbá az alkotásokat. Hamarosan egy új cikkben azt is elmeséljük, hogyan készülnek ezek a csodák. A zwolle-i kiállítás február 25-ig tekinthető meg.

Valamiből valami egészen más

Két jégszobor kiállítás lesz nemzetközi művészek részvételével Németországban (2024 januárjában és februárjában is), a berlini/elstali Karls Erlebnisdorf és Rostock/Rövershagen területén. A témája: a metamorfózis, a végtelen átalakulás. A nemzetközi művészek ugyanis átalakítják meglévő jégszobraikat, és új jégszobrokat készítenek belőlük! 365 nap non-stop (2024 novemberéig) az 52 művész mindkét kiállításon jelen van, a látogatók akár élőben nézhetik a művészeket (mint a nyitott műtermekben). Sőt, a látogatók maguk is kipróbálhatják a jégtömbön való munkát a jelenlévő művész vezetésével!

S hogy mindez mennyire grandiózus? A kiállítási terület 2000 négyzetméter - kb. 2500 jégtömbbel és 300 tonna hóval. Egész évben nyitva, nem csak a téli szezonban!

Ezek a legszebb jégszobrok 2023-ban - 4. kép

3 hozzászólás

csillucs

4 hónapja, 2 hete és 5 napja

A jégtemplom nagyon komoly, sajnos mi nem találtunk golyót.

válasz erre

zsebibaba

4 hónapja, 2 hete és 6 napja

Nagyon menők az ilyenek.

válasz erre

Lili

4 hónapja, 2 hete és 6 napja

Wooooooow! meglepett smiley Gyönyörűek!

válasz erre