A tengerentúlon megszületett tanulmány szerint az Egyesült Államokban a terhes nők öt százalékánál alakul ki a várandóság alatt magas vércukorszint, amit hivatalosan gesztációs diabétesznek neveznek. Ez a problematika magában hordozza a kettes típusú cukorbetegség kockázatát is, így minden esetben szükséges a külső beavatkozás, ami tudósok szerint nem csak gyógyszerekkel, hanem egy alapos étrendmódosítással is kivitelezhető.
Habár a megelőzéssel kapcsolatban nem születtek konkrét eredmények, de a kutatás szerint alaposan visszaesett a betegségre való későbbi hajlam esélye azoknál a nőknél, akik egészségesen kezdtek el táplálkozni, különösen odafigyelve a zöldségek és gyümölcsök fogyasztására, valamint a fehér húsokra.
Az eredmények azt mutatták, hogy megközelítőleg felére csökkent a cukorbetegség kialakulásának lehetősége azoknál a szülés utáni nőknél, akik odafigyeltek arra, hogy mit ettek. A kutatás vezetője szerint ezzel nem csak közvetlenül a szülés után, hanem a későbbiekben is megakadályozzák a páciensek, hogy kialakuljon bennük a kettes típusú diabétesz, így nem csak átmenetileg, hanem hosszú távra is gondolnak azok a nők, akik étrendmódosításra adják a fejüket.