A Journal of Nutrition című szaklapban megjelent tanulmány szerint húsz önkéntes férfit tanulmányozott a kutatás alatt az illinoisi egyetem vezetésével felállított és csupa szaktekintélyt magába tömörítő csoport. A vizsgálatba bevont embereknek nem volt nehéz dolguk, mindössze annyit kellett vállalniuk, hogy a kísérlet időtartama alatt naponta megesznek egy legalább 21 grammos, kukoricapehelyből vagy polidextrózból készült szeletet.
A résztvevők esetében a teszt elején, majd a teszt végén is elemezték a székletmintákat, amelyeket DNS-elemzésnek alávetve kiderült, hogy az elfogyasztott többlet rostanyagnak köszönhetően megemelkedett a bélrendszerben található jótékony baktérium populáció. A vizsgálatok kimutatták, hogy lényegesen több gyulladásgátló hatással rendelkező baktérium keletkezett a bélben, amelyek megvédik a szervezetet a gyulladásos megbetegedésektől, de olyan baktériumok is tenyészetnek indultak, amelyeket csak joghurtok vagy probiotikumok segítségével tudtunk eddig a szervezetünkbe juttatni.
Az eredmények szerint a probiotikumok és egyéb mesterséges étrendkiegészítők szedése helyett érdemesebb lenne étkezési rostokat fogyasztani ahhoz, hogy az emésztőrendszerben megszaporodjanak a jótékony baktériumok, amelyek a jövőben nem csak súlyos betegségektől óvhatják meg a szervezetet, hanem a jó anyagcsere miatt a fogyókúrában is segíthetik az embereket.