29 °C
tiszta égbolt
2024. június 22., szombat
Paulina

Esküvő háromszáz éve - szokások, amelyek alig változtak

2024. május 24.
61.1141
Nonka22 profilja, adatai
Nonka22
Ahogy ma, úgy a régmúlt időkben is a legpompásabb helyszín az esküvőnek egy kastély volt. Míg korunkban szerelemből házasodnak, addig régen a vagyon, a hatalom vagy a politikai érdekek miatt jöttek létre a különböző frigyek. Nem volt ez másképp a Habsburg család életében sem. Legújabb cikkünkben elárulunk néhány titkot a háromszáz év alatt megkötött kapcsolatokról.


A Weinviertel borvidék egyik csücskében a Duna és Morva folyók szögletében, így Pozsonytól alig néhány kilométerre található Ausztria legnagyobb vidéki kastélyegyüttese, Schloss Hof kastélya. A birtokot az a Savoyai Jenő herceg vásárolta meg, akinek a törökkel folytatott legfontosabb győzelmet köszönhetjük Zentánál, és akit méltán tartottak kora egyik legjobb hadvezérének. A vezetésével vívott győztes csata után köttetett karlócai béke nem csak Magyarországot szabadította fel a török uralom alól, de Savoyai Jenő is tovább növelhette hatalmas vagyonát.

Szolgálataiért a Csepel-szigetet és a promontori szőlőhegyet is megkapta, s ha ugrunk az időben, nevét ma többek között egy pláza is viseli: a XI. kerületben a Savoya-Park. A herceg nem titkolta a férfiakhoz való vonzódását, a Schloss Hof kastély egyik termében, az üveges vitrinben különleges gyűjteménye is ennek lenyomata. Érdekből sem házasodott meg, bár komendáltak neki menyasszonyt. Ám a háztűznő során még megszólalni sem volt hajlandó, el is álltak tőle, hogy házasságot kössön.


Halála előtt ő viszont erélyesen szorgalmazta, hogy Mária Terézia minél előbb menjen férjhez, hogy a Habsburg ház, fiú örökös nélkül is tovább élhessen. Savoyai végül egyenes ági leszármazott nélkül hunyt el, ezért temetése után, végül egy unokahúgát jelölték meg örökösnek. Unokahúga: Anna Viktoria Savoyai-Soissons-i hercegnő Itáliában élt egy kolostorban, éltes kora miatt (akkor már bőven negyven éves is elmúlt) azonban nem kapkodtak utána a kérők. Egészen nagybátyja haláláig, amikor Európa egyik leggazdagabb nője lett egyik pillanatról a másikra. Anna engedett a kísértésnek, a nála 18 évvel fiatalabb József Frigyes Szász-Hildburghauseni herceg udvarlásának.

A házasságkötésekor Schloss Hof és Niederweiden kastélyát ajándékozta a férjének, aki ezt válásuk után is megtarthatta - igaz, fenntartani nem volt pénze. Egy ügyes marketing ötlet azonban kisegítette a bajból: bált rendezett a kastélyban, ahová Mária Teréziát is meghívta. Az uralkodó beleszeretett a pompás épületbe és a hozzá tartozó hatalmas uradalomba, megvette a családnak. Az egykori egy emeletes épületből így lett korának legkényelmesebb és legmodernebb emeletes kastélya, külön mellékhelyiségekkel. Az addig lábakon guruló kivágott székeket, amelyek alá az éjjeliedényt csúsztatták, ha a szükség úgy hozta, már nem mindenkinek kellett használnia. A palota kápolnája, amely ma is eredetiben arany csillogásban látható, számos esküvő helyszíne lett.

A 2024-es év időszaki kiállítása "Császári esküvők" címmel a császári házban tartott, hatalmas pompával megrendezett esküvőket mutatja be az udvarlástól az özvegységig. A pazar ünnepségek mögött viszont gyakran megható sorsok húzódtak meg, ugyanis a Habsburg - ház esküvői ritkán voltak szívügyek. Az időszaki kiállítás két részből áll. Schloss Hof kastélyában: "Szerelem - Eljegyzés - Házasság" tematikában, míg a közeli vadászkastélyban, ami az erdőn keresztül titkos úttal érhető el - Niederweidenben: "Egy ok az ünneplésre" címmel. Kombinált jeggyel mindkét helyszín és kiállítás megtekinthető.


Szerelmi házasság? Birodalmi érdek?

Csak keveseknek adatott meg, hogy szerelemből menjenek férjhez ebben az időszakban. Mária Krisztina, a császári pár ötödik gyermeke azonban ezt is megélhette. "Mimi", ahogy édesanyja becézte lányát, Mária Terézia kedvencének számított. Különleges módon Mária Krisztina pontosan az osztrák főhercegnő 25. születésnapján született, amit Mária Terézia fontos jelként értelmezett, így Mimi könnyen kikönyöröghette édesanyjánál, hogy Albert szász-tescheni herceghez adja feleségül, és ne dobja prédának valamelyik európai uralkodó elé, hogy a birodalmi kapcsolatokat ezzel is erősítsék.

Nem kerülhette el viszont a sorsát Mimi húga, a 15. gyermekként megszülető Mária Antónia, akit a francia királyhoz adtak feleségül, XVI. Lajoshoz. Tragikus sorsát, Marie-Antoinette kivégzését mindenki ismeri. A Niederweidenben látható kiállítás egyik érdekessége egy rajz, amely azt mutatja be, milyen szertartással indult a házasságba Mária-Antónia. A házasságkötés előtt díszes kíséretéről lemondott, a kijelölt épületben meztelenre vetkőzött, mindent, amit osztrák múltjához kötötte, ott hagyott, még kedvenc kutyáját is. Amikor újra felöltözött, immár egyedül, francia divat szerint, már Marie-Antoinette-ként kilépve érkezett a francia földre, megtagadva származását és új otthonának hűséget esküdve. Sokáig nem született gyermeke, mígnem bátyja elbeszélgetett a férjével, hogy ennek mi lehet az oka. Lajos az elbeszélések szerint fitymaműtéten esett át, amely addig megakadályozta a mérhetetlen fájdalom okán a szexuális együttléteket...


Miért viselt Sisi arab feliratot a ruháján?

A kiállítás számos tárgya mesélni tud az egykori császári esküvőkről. Az egyik legizgalmasabb bemutatott darab Sisi lánybúcsúján viselt ruhájának mása, amin arab felirat is olvasható. Úgy tartják, az anyagot, amiből a ruhát varrták, Sisi nagybátyja hozta közel-keleti útjáról, az arab betűs írás jelentése pedig: "Ez a legszebb nap az életedben". Sisi mindenben divatot teremtett, a gyönyörű hajába tett díszek, az ún. Sisi csillagok, amelyek tulajdonképpen a havasi gyopár virágai, máig meghatározó elemei egyes esküvőknek és menyasszonyi frizuráknak. Másolatukhoz könnyen, bár borsos áron lehet hozzájutni Bécsben. A bársonydobozban tartott ékszereket Sisi még életében az egyik lányának adta nászajándékba.

S hogy miért nincs a kiállításon egyetlen menyasszonyi ruha sem? Sisiét is hiába keresnénk! Abban az időben a legnagyobb pompával megszőtt, kihímzett, megvarrt ruháknak különös sors jutott. A szertartás után szétvágták, és legszebb részeit az egyház méltóságainak adták - püspöki palástok készültek belőle, egy része így került Budára. Érdemes a Mátyás templom egyházi ruha kiállítását ilyen szemmel megnézni...


Fotók: Schloss Hof kastélya
1 hozzászólás

Lili

1 hónapja,

Csodás helyek mind a mai napig!

válasz erre