26 °C
tiszta égbolt
2025. június 10., kedd
Margit, Gréta

Egyszerű ecetes zöldbab

2025. május 20.
58.3141
Mariann profilja, adatai
Mariann
Bár még nincs itt a zöldbab szezonja, érdemes már most elmenteni ezt a szuper receptet későbbre, hiszen az ecetes (savanyított) zöldbab tökéletes lehet télire, de akár a grill szezon és a bográcsozás idejére is. Nagyon könnyű elkészíteni, igazi vitaminbomba.
 


Hozzávalók:
2 kg zöldbab
1,5 l víz
200 g cukor
5 evőkanál 20%-os ételecet
2 evőkanál só
1 teáskanál köménymag
2 db babérlevél
1 teáskanál mustármag
2 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

A zöldbabok két végét vágjuk le, majd alaposan mossuk meg őket. Ezután tegyük fel őket bő vízben és főzzük körülbelül 5-7 percig, hogy félpuhák legyenek. A félkész zöldbabot leszűrjük és félretesszük. Közben elkészítjük az ecetes levet. Ehhez a 1,5 liter vízhez hozzáadjuk az ecetet, a cukrot és a fűszereket, majd az egészet forraljuk fel. Ha már elolvadt benne a cukor, akkor készen vagyunk.

A zöldbabokat üvegekbe rakjuk, teszünk bele fokhagymát és mustármagot is, majd felöntjük az ecetes vízzel. Jól lezárjuk, majd egy vízzel teli lábosba rakjuk az üvegeket és hagyjuk gőzölődni 15 percet. Végül a vízben hagyjuk kihűlni.
1 hozzászólás

Natasha

2 hete és 6 napja

Jók ezek a fermentált cuccok.

válasz erre