20 °C
borús égbolt
2024. március 29., péntek
Auguszta

Egy új magyar módszer reformálhatja meg a sürgősségi fogamzásgátlást

2013. november 10.
9.9021
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Egy új, progeszteronszármazékot tartalmazó, úgynevezett sürgősségi fogamzásgátló tablettás módszert vizsgál egyre nagyobb sikerrel a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája, akik szeretnék megreformálni a sürgősségi fogamzásgátlást.


A hazai központ egyetlen európai szervezetként működik közre a szingapúri, a thaiföldi, a brazíliai és a tunéziai kutatókkal, aki a magyarországi forgalomban is kapható, úgynevezett progeszteronszármazékokat tartalmazó fogamzásgátló tablettákat vizsgálják. A kutatás tárgya konkrétan az, hogy amennyiben nem utólag, hanem egy szexuális aktus előtt kerül bevételre a sürgősségi tabletta a női partner részéről, akkor az vajon nagyobb védettséget jelent-e a nem kívánt terhesség ellen vagy sem.

A hipotézis alapján a sürgősségi tabletta esemény előtti alkalmazása sokkal nagyobb védelmet jelent a hölgypartnernek, hiszen a gyógyszerben megtalálható progeszteron megduzzasztja a méhnyakon belül megtalálható nyákdugót, ami így nem csak a baktériumokat nem engedi tovább, hanem a spermiumokat sem, így a megtermékenyítés ideiglenesen akadályozottá válik. A kutatások ugyan egyelőre még nem jártak konkrét eredménnyel, de a szakemberek azt várják, hogy a konkrét eredmények bemutatását követően alapjaiban forradalmasítják meg a fogamzásgátlást, ezzel lecsökkentve a nem kívánt terhességek és az abortusz arányát.

A nemzetközi kísérlet célja továbbá az is, hogy a háttérbe szorítsák a napi szinten szedett kombinált fogamzásgátló tabletták szedését, az új módszer segítségével ugyanis elegendő lesz csak az aktusok előtt alkalmazni a terhesség-gátló tablettát.
2 hozzászólás

Minoni

11 éve, 3 hónapja és 1 napja

Sokaknak sokat segítene az tutimosolygó smiley

válasz erre

zsebibaba

11 éve, 3 hónapja és 7 napja

ez nem lenne rossz

válasz erre