3 °C
erős felhőzet
2023. december 11., hétfő
Árpád

Egy új magyar módszer reformálhatja meg a sürgősségi fogamzásgátlást

2013. november 10.
9.6721
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Egy új, progeszteronszármazékot tartalmazó, úgynevezett sürgősségi fogamzásgátló tablettás módszert vizsgál egyre nagyobb sikerrel a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája, akik szeretnék megreformálni a sürgősségi fogamzásgátlást.
 


A hazai központ egyetlen európai szervezetként működik közre a szingapúri, a thaiföldi, a brazíliai és a tunéziai kutatókkal, aki a magyarországi forgalomban is kapható, úgynevezett progeszteronszármazékokat tartalmazó fogamzásgátló tablettákat vizsgálják. A kutatás tárgya konkrétan az, hogy amennyiben nem utólag, hanem egy szexuális aktus előtt kerül bevételre a sürgősségi tabletta a női partner részéről, akkor az vajon nagyobb védettséget jelent-e a nem kívánt terhesség ellen vagy sem.

A hipotézis alapján a sürgősségi tabletta esemény előtti alkalmazása sokkal nagyobb védelmet jelent a hölgypartnernek, hiszen a gyógyszerben megtalálható progeszteron megduzzasztja a méhnyakon belül megtalálható nyákdugót, ami így nem csak a baktériumokat nem engedi tovább, hanem a spermiumokat sem, így a megtermékenyítés ideiglenesen akadályozottá válik. A kutatások ugyan egyelőre még nem jártak konkrét eredménnyel, de a szakemberek azt várják, hogy a konkrét eredmények bemutatását követően alapjaiban forradalmasítják meg a fogamzásgátlást, ezzel lecsökkentve a nem kívánt terhességek és az abortusz arányát.

A nemzetközi kísérlet célja továbbá az is, hogy a háttérbe szorítsák a napi szinten szedett kombinált fogamzásgátló tabletták szedését, az új módszer segítségével ugyanis elegendő lesz csak az aktusok előtt alkalmazni a terhesség-gátló tablettát.
2 hozzászólás

Minoni

10 éve, 11 hónapja és 4 napja

Sokaknak sokat segítene az tuti

válasz erre

zsebibaba

10 éve, 11 hónapja és 10 napja

ez nem lenne rossz

válasz erre