13 °C
szórványos felhőzet
2024. március 29., péntek
Auguszta

Egy számítógépes program nyújthat segítséget az alkoholistáknak

2013. november 23.
2.1791
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Az alkoholizmus egy függőségen alapuló betegség, és mint olyan, kezelése szükséges. A Liverpooli Egyetem kutatói ezt az elvet követően kifejlesztettek egy olyan számítógépes programot, ami segíthet a problémát maguktól kezelni képtelen pácienseknek, hogy visszaszorítsák alkoholfogyasztásukat.


Az alkoholizmus már önmagában is egy komoly mentális probléma, de hosszabb távon komoly egészségügyi hatásai is lehetnek, így máj- és szívbetegségekhez is vezethet. A betegség azonban ösztönző módszerekkel leküzdhető, és ezt az alapelvet szeretnék kihasználni az egyetem kutatói is. A csapat ugyanis egy olyan számítógépes programot fejlesztett ki, amelynek keretein belül a használónak előre megadott gombokat kellett megnyomniuk az alkoholos és az alkoholmentes italok képe láttán.

A feladatot minden esetben kellő gyorsasággal kellett végrehajtaniuk, egy hangjelzésre pedig azonnal abba kellett hagyniuk. A két fókuszcsoport közül az egyiknél a hangjelzést az alkoholos italoknál, a másiknál az alkoholmentes italoknál szólaltatták meg.

A kutatók a feladat elvégzését követően alkohollal kínálták a részt vevőket, és meglepő módon azt tapasztalták, hogy azok a páciensek, akik az alkoholos italnál hallották a figyelmeztető jelzést, kevesebb sört ittak, mint azok, akik alkoholmentes italnál hagyták abba a feladatvégzést. Az orvosok célja, hogy egy olyan programot fejlesszenek ki a jövőben, amit nem csak bárki ingyenesen használhat majd az internet segítségével, hanem általa leszoktathatja a pácienseket az alkoholról is.
7 hozzászólás

leoni

11 éve, 2 hónapja és 25 napja

Szerintem lehet valamiféle javító hatása, de nem nagy százalékban, úgy gondolom.

válasz erre

bettike

11 éve, 2 hónapja és 25 napja

Réka írta:
engem sem győztek meg ennyivel ...
Épp ezt akartam írni, engem sem.mosolygó smiley Nem hiszem, hogy ez bárkin is segítene...

válasz erre

Linda

11 éve, 2 hónapja és 26 napja

én nem hiszek ezekben, menjen orvoshoz és elvonóra

válasz erre

Hampster

11 éve, 2 hónapja és 26 napja

Sajnos egy alkoholistát ez nem fog eltántorítani szerintem.

válasz erre

Réka

11 éve, 2 hónapja és 26 napja

engem sem győztek meg ennyivel ...

válasz erre

Sonci

11 éve, 2 hónapja és 26 napja

Érdekes felmérés... Szerintem csak véletlen. Ha megismétlik ezerszer és mindig másokkal és akkor is ez jön ki akkor elhiszem.

válasz erre

zsebibaba

11 éve, 2 hónapja és 26 napja

na végre valami értelmes program

válasz erre