17 °C
kevés felhő
2025. április 19., szombat
Emma

Egy 130 éves magyar üzemben készülnek a Mizo valódi csokoládéval bevont túró rudijai

2022. október 31.
99.1021
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Mariann profilja, adatai
Mariann
Magyarország egyik ikonikus tejes desszertje, a túró rudi, mely mind a mai napig óriási népszerűségnek örvend. Többek között emiatt döntött úgy a Mizo márka, hogy tovább fejleszti ezt a kedvelt édességet és valódi csokoládéval vonja be, amit egy 130 éves marcali tejüzemben készítenek el.


A Sole-Mizo Zrt. meghívásának köszönhetően látogathattunk el Marcaliba, ahol egy 130 éve működő tejüzemben készülnek a márka ízletes túró rudijai. Egy erősebb napon akár 300 ezer darab rudi is elkészül, ugyanis a vállalat két éve egy 300 millió forintos beruházással fejlesztette az üzemet, így már nem csak mennyiségben tudnak többet termelni, de egy berendezésnek köszönhetően valódi csokoládét használnak a pucér rudik bevonására. A berendezés folyamatosan temperálja a csokoládét (tej- és étcsokoládét egyaránt).

Talán kevesen tudják, de a klasszikus túró rudi nem csokoládéval van bevonva, hanem kakaós bevonó masszával, aminek az ízét nem biztos, hogy sokan kedvelnek. A túró rudi egyébként nem magyar találmány, még egy magyar delegáció járt a '60-as években a Szovjetunióban, ahol felfedezték a Tvorozsnij Szirokot. Ezután magyar élelmiszeripari szakemberek kicsit átdolgozták és megszületett a túró rudi, amit összesen két vállalat használhat hivatalosan, az egyik a Mizo.


De hogyan készül a túró rudi?

Nos, az üzembe megérkezik a kicsit krémesebb állagú túró massza, mely egy hatalmas üstbe kerül. Innen szivattyúk nyomják át az úgynevezett polipon, acélcsöveken keresztül a masszát a gyártósorra, ahol a pucér rudi hosszú sorokban érkezik. Egy gép ezután megfelelő méretűre vágja őket és közben alul kapnak egy vékony fehér réteget, ami nem engedi, hogy szétessenek a túró rudak a gyártás során. Ezt követően folyamatos hűtés mellett kapnak egy finom csokoládés fürdőt, majd újabb hűtés következik és végül mennek a csomagoló részleghez.


A Mizo célja, hogy egy túrórudi forradalmat hajtson végre és a vásárlók átálljanak a valódi csokoládéval bevont rudikra. A vállalat által készített felmérés szerint a vásárlók többsége nem tudta, hogy bevonó masszával készülnek a túró rudik, de szívesen fogyasztanának valódi csokoládéval készült túró rudit. Egy hasonló csokoládé-forradalom már lezajlott a csokinyusziknál és csokimikulásoknál, ott már egyre többen hajlandóak megfizetni a minőségi édességet.
3 hozzászólás

EszterSzabadkai

2 éve, 7 hónapja és 20 napja

meglepett smiley nem magyar a túró Rudi? Pedig én azt hittem, hogy ezt mi találtuk ki.

válasz erre

Minoni

2 éve, 8 hónapja és 4 napja

Már kóstoltam és sokkal finomabb mint a klasszik túró rudi. Én már csak ilyet veszek.

válasz erre

mokus84

2 éve, 8 hónapja és 5 napja

Én azt hittem ez magyar dolog. meglepett smiley

válasz erre