A Harvard Egyetem válogatott orvosokból álló kutatócsoportja azonban bebizonyította, hogy azok az emberek, akik megfelelően alszanak legalább napi 7-8 órát, azok általában egészségesebben is táplálkoznak, mint azok, akik beérik kevesebb alvással. Az egyetem orvosi kara közel 550 nehéz fizikai munkát végző dolgozót vizsgált meg, akik gyakran túlóráztak, több műszakban dolgoztak, átlagéletkoruk pedig nem haladta meg az 50 évet. A kutatásban részt vevő páciensek döntő többsége fehérbőrű volt, és mint kiderült, a kielégítő mennyiségű alvás még a munkahelyi tapasztalatok és problémák ellenére is nagy befolyással bírt egészséges táplálkozásukra.
A kutatók ugyanis egyszerű tesztekkel bebizonyították, hogy azok a munkások, akik legalább 7 és maximum 8 órát alszanak éjszaka, de az alvás mennyiségétől függetlenül kipihenve ébrednek fel reggelente, azok általában nagy figyelmet fordítanak arra is, hogy a nap folyamán egészséges ételeket vegyenek magukhoz.
Az orvosok egyelőre semmiféle tudományos magyarázatot nem találtak az összefüggésre, illetve nem is sejtik, hogy mi állhat a háttérben, hiszen a természetes, tudatalatti védekező mechanizmusok beindulásával éppen akkor magyarázhatnák a történteket, ha a kevesebbet alvók étkeznének egészségesebben.