15 °C
szórványos felhőzet
2025. május 09., péntek
Gergely

Egészséges ételek, melyek akár meg is mérgezhetnek

2019. október 23.
18.3231
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
Az egészséges ételekről általánosságban mindenkinek az jut eszébe, hogy töménytelen mennyiségben lehet fogyasztani őket, hiszen így is, úgy is az egészségünket szolgálja majd. Sajnálatos módon azonban a helyzet közel sem ennyire egyszerű, hiszen a mértékletességet itt is be kell tartani bizonyos esetekben, így az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány olyan ételt, melyek kis mennyiségben nagyon-nagyon egészségesek, nagyobb mennyiségben viszont nagyon könnyen megmérgezhetnek minket.


Cékla

Önmagában, sülve, főve, savanyúságként vagy csak szimplán a levét fogyasztva, de a cékla egy rendkívül erős immunerősítő zöldség, azonban kevesen tudják, hogy rengeteg oxalát van benne. Ezek azt oxalátok kis mennyiségben ártalmatlanok, azonban úgy viselkednek, mint egy prebiotikum, tehát képesek táplálni a bélrendszerben a baktériumokat. Ez normál esetben nem gond, de ha vesekövünk van, esetleg hajlamosak lennénk rá, netán csak egyszerűen veseproblémáink vannak, akkor érdemes csínkán bánni a céklával. Jó alternatíva lehet helyette a káposzta!


Brazil dió

A brazil dió, vagy más néven paradió valóban komoly parát okozhat a szervezetben, ha nem figyelünk oda a fogyasztására. Ez a gyümölcs ugyanis nagyon fontos szelénforrás, ezáltal egyetlen darab ilyen dió akár 90mg szelént vonultathat fel, amivel csak egy gond van. Ez egy paradió egyetlen magjának a tartalma, azonban egy termés akár nyolc darabból is állhat, ha tehát az egészet befaljuk, esetleg mindjárt megeszünk kettőt, akkor a napi ajánlott szelénbevitelnek legalább az 1500 százalékához jutunk hozzá. Ez egyenes út a szelénmérgezéshez, amitől kihullhat a hajunk, valamint komoly emésztési és idegrendszeri problémáink lehetnek.

Vörös húsok

A vörös húsok manapság kifejezetten nagy ellenségnek tekinthetők az egészséges táplálkozást követők körében, holott bizonyos mennyiségben igencsak hasznos a szervezetnek, pláne a benne található vas mennyisége miatt. Ezzel azonban csak egyetlen probléma van, hogy a túl sok vasbevitel komoly májkárosodást idézhet elő, ami ritka eset ugyan, de könnyen előfordulhat bizonyos esetekben. Ha például sok vörös húst eszünk, és mellé még táplálékkiegészítőt is, az bizony bajt okozhat.


Konzerves hal

A konzerves hal alapvetően egy szuper tápanyagforrás, ami nagyon egészséges, hiszen sok fehérjét és omega-3 zsírsavat tartalmaz, azonban kevesen számolnak azzal, hogy ezekben az ételekben általában higany is található. Alapvetően kis mennyiség, de ha valaki minden nap eszi, esetleg napjában többször, az komoly látás- és memóriaproblémákat idézhet elő, terhes nőknél a magzat károsodását is előidézheti. Heti egyszeri alkalommal viszont kifejezetten előnyös lehet a szervezetnek!

Barna rizs

A barna rizs szintén egy slágertermék manapság, hiszen rengeteg komplex szénhidrát van benne, azonban komoly problémát okozhat, hogy a vízzel együtt a termőföldből felszívja az arzént is, amivel komoly arzénmérgezés léphet fel a szervezetünkben. Bár ez nem azt jelenti, hogy soha ne együnk barna rizst, de korlátozzuk a fogyasztását, és inkább teljes értékű gabonaféléket fogyasszunk helyette.
2 hozzászólás

krisztike

6 éve, 8 napja

Képtelen vagyok megenni a konzerves halat.

válasz erre

Mirjam

6 éve, 8 napja

Na de jó, hogy nem sűrűn eszek ilyeneket.

válasz erre