5 °Cborús égbolt
2022. december 05., hétfő • Vilma

Mentális nagytakarítás 5 lépésben! Kezd az ünnepi időszakot tiszta lappal!

Szofi Kakuk , 2021. november 20.
Nehezedre esik teljesíteni, de közben úgy érzed ki sem látsz a munkából és azokból az elvárásokból, amik a munkahelyeden, de még a magánéletedben is gombócot kreál a torkodban? Szeretnél egy kicsit néha leengedni, de végül arra jutsz, hogy sajnálod a magadra szánt időd? Folytonosan túlgondolsz mindent és magad elé helyezel másokat? Nos, azt kell mondjuk, hogy valószínűleg megtelt a mentális tűrőképességed és ideje lenne szelektálnod a fejedben, mintha csak a ruhásszekrényedet nyitnád ki, hogy megszabadulj a már elnyűtt, nem használt, felesleges daraboktól.


A mentális egészségünk megőrzése nagyon fontos ahhoz, hogy egyensúlyba legyünk. A mostani helyzetben pedig kifejezetten nehéz lépést tartani a sokszor traumatikus történésekkel körülöttünk és még arról nem is beszéltünk, hogy egyénenként, korcsoportonként milyen kihívásokkal nézhetünk szembe. A következő 5 tippünkkel szeretnénk rávilágítani arra, hogy a zéro lépésből, hogyan is állj neki kitakarítani a gondolataidat is, mintha csak egy fiókban rendezkednél.

Vizsgáld felül az érzéseidet és az ehhez kapcsolódó cselekedeteid!

Első lépésként úgy igazán nézz magadba. Vizsgáld meg több perspektívából az érzelmeidet és azt is, hogy bizonyos helyzetekben, miként is reagálsz, milyen érzelmek törnek rád. Ezután azt is nézd meg, hogy a már kialakult érzésekre mi a reakciód, milyen cselekvést eszközölsz. Próbáld meg kiiktatni az egod és többet figyelni a belső hangodra, ami mindenképpen iránymutatást tud majd neked nyújtani.

Mentális nagytakarítás 5 lépésben! Kezd az ünnepi időszakot tiszta lappal! - 2. kép

Szakítsd meg a kapcsolatod azokkal, akik nem építenek!

Legyél tisztában azzal, hogy mennyit érsz! Amennyiben úgy érzed, hogy olyan emberek vannak körülötted, akik nem támogatnak, nem értékelnek eléggé vagy egyáltalán nem veszik figyelembe a te érzéseidet, törekvéseidet, akkor cselekedj! Csak azért ne hagyj senkit az életedben, mert félsz a magánytól! Nyitottan állj a világhoz és keresd meg azokat az embereket, akik a siker felé vezetnek téged!

Ne legyél szigorú magaddal, légy néha igenis önző!

Az önzőség nem rossz dolog, ha helyén tudjuk kezelni a dolgokat. A barátnőddel épp egy mozis estét beszéltetek meg, de szörnyen lefáradtál a munka miatt? Nem kell különféle kamu indokokkal leráznod a barinőd, egyszerűen mondd el a tutit és szánj időt magadra is! Vesd meg a jó öreg forró fürdő, gyertya és kuckozós könyv hármasát! Ne feledd, csak abból tudsz adni másoknak is, ami neked van, így igazán fontos az öntöltés időszaka is!

Mentális nagytakarítás 5 lépésben! Kezd az ünnepi időszakot tiszta lappal! - 3. kép

Készíts akciótervet az elhalasztott dolgaidhoz!

A mentális nagytakarítás része, hogy azokat az apróságokat vagy nagyobb feladatokat, elintézendő dolgokat, amiket akár hetek vagy hónapok óta halogatsz pipáld ki! Ne cippeld magaddal a továbbiakban a teendőket, hiszen napról-napra jönnek újak, amik végül torlódást és plusz stresszt jelentenek majd. A ma már nem aktuális dolgokat pedig, mint az ex vagy a múltheti beszámoló, ami nem éppen a legjobban sikerült felejtsd el és egyszerűen húzd le a virtuális listádról! Ne gondold túl a dolgokat!

Feszegesd a határaid!

A lelkednek rendkívül jól tud esni, ha merész leszel és feszegeted a határaid. Kipróbálsz olyan dolgokat, amik régóta a bakancslistádon hevert már, de még nem jutottál oda, hogy ki is pipáld azt. Menj el egyedül moziba, látogass meg egy kiállítást, vegyél részt azon a festőkurzuson vagy húzd magadra a téli csizmád és utazz el a hétvégére túrázni egyet a Mátrába!

Mentális nagytakarítás 5 lépésben! Kezd az ünnepi időszakot tiszta lappal! - 4. kép

Minden csak rajtad múlik. Figyelj a belső hangodra, ezt elérheted a megnövelt me time időszakokkal, meditálással vagy akár olyan flow élményt adó tevékenységekkel, ami közben nem gondolkodsz igazán, csakis a jelenben vagy és élvezed az aktuálisan végzett munkát. Sok sikert a lelki megtisztuláshoz!
 
nincs még hozzászólás