5 °Cborús égbolt
2022. december 05., hétfő • Vilma

Heti 15 perc testmozgás akár 60%-kal csökkenti a mellrákot túlélők halálozási kockázatát

Mariann , 2022. november 20.
Egy friss tanulmány szerint heti 15 perc vagy több edzés nagymértékben csökkenti a halálozási kockázatot azoknál a nőknél, akik már átestek a mellrákon és túlélték a betegséget.


A mozgásnak rengeteg jótékony hatása van a szervezetre, ezért a tudósok igyekeznek folyamatosan felhívni erre az emberek figyelmét. A kaliforniai tudósok tanulmányában 315 posztmenopauzális emlőráktúlélőt vizsgáltak. A kutatók 2013 és 2015 között készítettek kiindulási interjúkat, és a résztvevőket halálukig vagy a tanulmány idén áprilisi végéig követték. A résztvevőket, akiknek átlagéletkora 71 év volt, három csoportba sorolták az általuk végzett testmozgás mennyisége alapján: aktívak, közepesen aktívak vagy nem kellően aktívak.

Az adatokból kiderült, hogy a halálozási kockázat 60 százalékkal csökkent az aktív és a közepesen aktív csoportok körében. A kutatók most azt szorgalmazzák, hogy a testmozgást építsék be a gondozási tervekbe, mivel még a mérsékelt aktivitás is létfontosságú lehet a túlélés meghosszabbításához.
 

A kommentelési rendszer átalakítása miatt jelenleg csak a cikkekhez lehet hozzászólni!

Ezt a témát lezártuk, nem szólhatsz hozzá!