13 °C
enyhe eső
2024. március 29., péntek
Auguszta

Egy friss tanulmány szerint a burgonya segíthet a fogyásban

2022. november 28.
60.2821
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Mariann profilja, adatai
Mariann
Köztudott, hogy a burgonya rengeteg keményítőt tartalmaz, és kalóriában is többet tartalmaz, mint más zöldségek, ennek ellenére a tudósok most azt állítják, hogy segíthet a burgonya a fogyásban.

A kutatók szerint az emberek hajlamosak azonos súlyú ételeket elfogyasztani, hogy jóllakottnak érezzék magukat - függetlenül attól, hogy hány kalóriát tartalmaz.

A burgonya körülbelül 80 kalóriát tartalmaz 100 grammonként, több mint kétszer annyit, mint más zöldségek. Ám fele annyi kalóriát tartalmaz mint a tészta vagy a kenyér. A kutatás során a résztvevők tányérjain a hústartalom egy részét burgonyával helyettesítették.

Így a résztvevők jóllakottabbak lettek és sokkal hamarabb érezték a jóllakottságot, sőt, gyakran be sem fejezték az étkezést. Azok, akik burgonyát ettek, átlagosan 5,8 kg-ot fogytak. A kutatók kiemelték, hogy a burgonya csak akkor tud egészséges lenni, ha nem sütik ki olajban. A kutatás során először héjában megfőzték, majd hűtőbe tették a burgonyát 12-24 órára és csak ezt követően fogyasztották el.

A kutatók szerint nem szabad teljesen kizárni étkezéseinkből a burgonyát, de oda kell figyelni, hogy mennyit eszünk belőle és milyen módon készítjük el.
kutatók szerint az emberek hajlamosak azonos súlyú ételeket elfogyasztani, hogy jóllakottnak érezzék magukat - függetlenül attól, hogy hány kalóriát tartalmaz.'>