18 °C
borús égbolt
2024. március 29., péntek
Auguszta

Baktériumtanya - állandóan a kezünkön, mégsem tisztítjuk

2022. november 19.
103.3811
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Nonka22 profilja, adatai
Nonka22
Bár szabad szemmel nem látjuk a baktériumokat, jobb, ha megsemmisítő hadjáratot indítunk ellenük az egészségünk érdekében. Még a patika tisztaságú lakásokban is elmaradnak ugyanis olyan tárgyak tisztítása, amelyekért gyakran nyúlunk, mégsem fertőtlenítjük. Melyek ezek? Mai cikkünkben választ adunk rá!


Végre hazaértünk! Az első dolog, amit megfogunk: a bejárati ajtó kilincse! Először kívül, aztán belül. Csakhogy már melegünk van, sok mindent cipeltünk, vetkőzni akarunk, igazán megérkezni, később pedig el is feledkezünk erről az első számú "bacitanyáról". Persze a Covid óta mindenki óvatosabb, és hazaérkezve egy alapos kézmosással kezd, de a kilincsek mégis marginális dolgok, pedig a fürdőszobai, a mellékhelyiségeké mind kiváló terepet adnak a különböző mikroorganizmusoknak. Érdemes őket akár naponta áttörölni.

Baktériumtanya - állandóan a kezünkön, mégsem tisztítjuk - 2. kép

A konyha és körzete

A konyhai eszközök fertőtlenítése általában nem marad el, de akadnak olyan tárgyak, amelyeket vagy veszélytelennek gondolunk, vagy kiesnek a látókörünkből. A mosogatószivacsa az egyik legveszélyesebb dolgok egyike, hiába használunk vegyszereket, amelyek akár el is pusztíthatják a baktériumokat, láthatatlan módon legalább annyi van a szivacson, mint - és most akár el is borzadhatunk - egy székletmintában. Gyakran cseréljük, dobjuk ki, és soha ne használjuk a konyhait máshol, mondjuk váltogatva: egyszer a fürdőben, egyszer a mosogatóban.

Apróság, de a só-, borsszóró is ki szokott maradni a tisztogatásból. Pedig egy vasárnapi ebédnél, ha a krumplipüré nem lett elég fűszeres, mindenki kezébe belekerülhet. Különösen fontos ez a művelet, ha ugyanazt használjuk főzésnél - sózásnál -, amit később kitennénk az asztalra tálaláskor.

Baktériumtanya - állandóan a kezünkön, mégsem tisztítjuk - 3. kép

Kényelembe helyezkedve

Vannak bizonyos tárgyak, amelyek nélkül már nem is érezzük komfortosnak a lakásunkat. Ráadásul egyre több mindennek lesz távirányítója: televíziónak, klímának, okos lámpának. A távirányítók tisztítása kicsit speciálisabb, de mivel kiváló baktériumtanyák, ne feledkezzünk meg róluk! Hiába mostunk kezet, ha utána olyan tárgyakat fogunk meg, ami hemzseg tőlük.

Kényes dolog a szemüveg, ha már szükség van rá. Igaz, ezt az emberek gyakrabban áttörlik, mivel igen hamar piszkos lehet a lencséje. Ne feledkezzünk meg azonban a keretről és a szárról sem. A mi tippünk, hogy a szemüvegtisztító folyadék, vagy még inkább a speciális törlőkendő arra épp alkalmas lehet, hogy a szemüveg áttörlése után még átsimítsuk vele a távirányítót. Fordítva nem ildomos.

Baktériumtanya - állandóan a kezünkön, mégsem tisztítjuk - 4. kép

Mást látok én

Az egyik népszerű TikTok csatorna tulajdonosa baktérium ügyben a Planprotecting. Gyuris Rita növényorvos legutóbb azt mutatta be, hogy a BKV járatain, pontosabban a 4-es és 6-os villamoson - ha kapaszkodunk, ha leülünk - mennyi baktérium, gomba lehet. A mintákból vett eredményeket látva sokan elborzadtak, és azt mondták, soha többet nem ülnek le, vagy nyomják meg a leszállásjelző gombját.

A szakértő szerint viszont csak azért, mert ő feltárta, mi a valóság, nem kell félni. Otthon is ezt tapasztalhatnánk bizonyos tárgyaknál! Ám ha utazunk és továbbra is aggódunk, fertőtlenítsük a kezünket. Hazaérve pedig érdemes ruhát váltani, és nem azzal ülni a kanapéra, amiben korábban eljutottunk Á-ból B-be.

@plantprotecting Bocsi @BKK Budapest, ez az utolsó, ígérem, de erre még nagyon kíváncsi voltam! Amúgy szeretünk! ???? Minden kórokozó mikroorganizmus, de nem minden mikroorganizmus kórokozó! ???? Keep calm and travel with bkk. ???? #bkk #test #agarlemez #agarplate ? eredeti hang - Plantprotecting Rita


Hozzátennénk, maga az állandóan kézben lévő telefon is botrányos eredményeket mutatna, ha megvizsgálnánk, bármilyen piszkos vagy tiszta a kezünk, megfogjuk és mindenhová, még este az ágyba is magunkkal visszük. Vajon közben hányszor lett áttörölve?
3 hozzászólás

EszterSzabadkai

1 éve, 5 hónapja és 18 napja

Mosogatószivacsot rendszeresen tisztítom és cserélem, azt nem szeretem ha koszos.

válasz erre

bababum

1 éve, 5 hónapja és 18 napja

Amikor Covid volt akkor a kilincseket is tisztítottam meg gyakorlatilag mindent, de azóta már nem annyira. Én úgy vagyok vele, hogy egy kis bacilus kell, hogy ellenálló legyen a szervezet.

válasz erre

monyó

1 éve, 5 hónapja és 19 napja

Telefont korábban tisztítottam, de most már nem igazán.

válasz erre