9 °C
borús égbolt
2024. április 19., péntek
Emma

Áldásos hatású italok, amik csak éhgyomorra fejtik ki jótékony hatásukat!

2022. november 09.
100.3881
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Nonka22 profilja, adatai
Nonka22
Számos olyan étel és ital van, ami éhgyomorra fogyasztva sokkal hatásosabb, mintha étkezés után táplálnák vele a szervezetünket. Az ilyen italok segítenek még egészségesebbé válnunk, sőt némelyik folyadék még a fogyásban is tud segíteni. Mai cikkünkben mutatunk néhány olyan italt, amit kifejezetten éhgyomorra kell elfogyasztani a legjobb eredmény érdekében.


Mielőtt sorra vennénk az ételeket és az italokat, tisztázzuk, hogy mit értünk az éhgyomor kifejezés alatt. Ha valaki legalább nyolc-tíz órán át nem evett, akkor gyomra kiürül, a szervezet az élelmiszereknek a nagy részét már feldolgozta. Általában ezzel az állapottal reggel rendelkezünk, egy korai vacsora és egy kielégítő pihenési szakasz, azaz alvás után. Ilyenkor a testünk is kipihente magát, amivel pedig megajándékozzuk, többszörösen áldásos (vagy sajnos kártékony is lehet). Tágabb értelemben két étkezés között 3-4 óra is tekinthető éhgyomornak, ha étkezésről van szó (és nem egy reggeli laborról, ahol vért vesznek tőlünk).

Egy nagy pohár langyos víz

Sokaknak elképzelhetetlen, hogy ébredés után rögtön egy pohár vizet megigyanak, pláne egy langyos hőmérsékletűt. Pedig ha megittuk és mozgunk: pakolunk, fogat mosunk, felöltözünk, a víz elindul és megteszi a feladatát - ráveszi az emésztőrendszerünket a belső mosással, hogy működésbe lépjen. Kitűnő salaktalanítási folyamatot eredményez, gyorsítja az anyagcsere folyamatot, hidratálja a testet és még az agyi tevékenységre is jótékony hatással van, ráadásul a legolcsóbb megoldások egyike.

Áldásos hatású italok, amik csak éhgyomorra fejtik ki jótékony hatásukat! - 2. kép

A citromos víz az új csoda?

Egyre többen esküdnek rá, hogy reggel egy nagy pohár citromos víz csodákra képes, ettől fogynak. Ez azonban tudományosan nem alátámasztott tény, bár az igaz, hogy salaktalanítást ez is beindítja, hidratál, és C-vitamint juttat a szervezetbe. Természetes ízesítővel ellátott italnak minősül, - cukor nélkül, kizárólag! - mert nem a limonádéról van szó, hanem a natúr citromos vízről. Aki unja vagy ihatatlannak tartja - pláne télen - a sima vizet, igya citrommal. Abban az esetben viszont, ha gyomorsavtúltengése van, refluxa, vagy egyéb gyomorbántalma, kerülni kell. Akkor is, a pohár citromos víz után nem sokkal kávét szeretne inni. Mind a kettő savtermelő hatású!

Gyógyteával indítani a napot

A gyógyteák éhgyomorra szívódnak fel a leggyorsabban, ezért legtöbbször a reggeli órákban javasolják a fogyasztásukat. Ügyeljünk azonban arra, hogy a teát ne fémes eszközön szűrjük le, az utasításnak megfelelő hőfokon forrázzuk, és tartsuk be az áztatási időt is. A vízhajtó teákat (pl. nyírfalevél, bodzavirág, tejoltó galaj) és a tisztító hatással rendelkező teákat (aranyvesszőfű, csalánlevél, diófalevél) is érdemes a reggeli órákban, étkezés előtt frissen fogyasztani. Ezeknek lehet vízhajtó, nyirokmirigy rendszerre való jótékony vagy májtisztító hatása.

Áldásos hatású italok, amik csak éhgyomorra fejtik ki jótékony hatásukat! - 3. kép

Narancslé csak üvegből

Számos ember hajlamos azt hinni, ha egy pohár dobozos narancslével indítja a napját, mindent megtett az egészségéért. Ugyanakkor a dobozos italok között sok a cukrozott, a nem valódi gyümölcsből készült. A legjobb, ha a narancsot nem is préseljük le, bár inni könnyebb, mint enni, mert a rostokra ugyanolyan szüksége van a szervezetünknek, mint a levére. Bár vitatkoznak róla, de többen azt vallják, hogy a narancslé reggel éhgyomorra fogyasztva elősegíti az emésztést. Fokozódik tőle epetermelés és -ürítés, valamint a bélrendszer motorikus működése. Jótékony hatású lehet bizonyos bőrbetegségek, emésztési rendellenességek, ínysorvadás, köszvény, láz, magas vérnyomás, májpanaszok, meghűlés, reuma, skorbut, súlyfelesleg, szívbetegség, tüdőgyulladás, tüdőpanaszok, vér rendellenességei, vérszegénység esetén.
2 hozzászólás

csillucs

1 éve, 6 hónapja és 21 napja

Narancslét szoktam inni, bár nem éhgyomorra, azért az savas lenne, a vizet meg szintén próbáltam, sőt az almaecetet is, na az brutál.

válasz erre

Sandy

1 éve, 6 hónapja és 22 napja

A langyos vizet már próbáltam, de pár napig bírtam. Annyira nagyon rossz.. viszont a tea az jól tud menni ha nem kell sietnem reggel.

válasz erre