Az édesburgonyát nem csak köretként lehet tálalni főételek mellé, hanem készíthetünk belőlük például ínycsiklandozó őszi édességet. Egy kis fahéjjal feldobva még édesebb lesz az eredmény, a tejszínhabot pedig ne sajnáljuk.
Hozzávalók:
500 gramm édesburgonya
4 evőkanál vaj
3/4 bögre barna cukor
1 teáskanál fahéj
fél teáskanál gyömbér
fél teáskanál szerecsendió
1 csipet só
3 darab tojás
2 teáskanál vanília kivonat
fél bögre tejföl
1 darab tojás (kenéshez)
fél adag pitetészta
Elkészítés:
Ha nem akarunk a tésztával bajlódni, akkor vegyünk egy adagot a boltban és a felét használjuk csak fel. A burgonyákat mossuk meg, majd egy edénybe tegyük bele és öntsünk rá annyi vizet, ami teljesen ellepi. Forrástól számított 45-50 percig főzzük, míg teljesen puha nem lesz. A tésztát közben nyújtsuk ki és tegyük formába, majd tegyük a hűtőbe.
A kissé kihűlt édesburgonyát megpucoljuk, majd krumplinyomón át pürésítjük. Ehhez keverjük a fűszereket, a tojásokat, a cukrot és a tejfölt. Összekeverjük és érdemes egy szitán átszűrni az egészet, hogy biztosan ne legyenek benne darabok. Ezután a pitetésztára öntsük a krémet és a tojással kenjük be a tészta szélét, majd egy fóliával takarjuk le.
Végül előmelegített sütőben 190 fokon 30 percig sütjük, majd vegyük le a fóliát és további 15 percig sütjük.