34 °C
szórványos felhőzet
2024. július 17., szerda
Endre, Elek

Édesburgonyás pite

2019. november 17.
12.0781
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Mariann profilja, adatai
Mariann
Az édesburgonyát nem csak köretként lehet tálalni főételek mellé, hanem készíthetünk belőlük például ínycsiklandozó őszi édességet. Egy kis fahéjjal feldobva még édesebb lesz az eredmény, a tejszínhabot pedig ne sajnáljuk.


Hozzávalók:
500 gramm édesburgonya
4 evőkanál vaj
3/4 bögre barna cukor
1 teáskanál fahéj
fél teáskanál gyömbér
fél teáskanál szerecsendió
1 csipet só
3 darab tojás
2 teáskanál vanília kivonat
fél bögre tejföl
1 darab tojás (kenéshez)
fél adag pitetészta

Elkészítés:
Ha nem akarunk a tésztával bajlódni, akkor vegyünk egy adagot a boltban és a felét használjuk csak fel. A burgonyákat mossuk meg, majd egy edénybe tegyük bele és öntsünk rá annyi vizet, ami teljesen ellepi. Forrástól számított 45-50 percig főzzük, míg teljesen puha nem lesz. A tésztát közben nyújtsuk ki és tegyük formába, majd tegyük a hűtőbe.

A kissé kihűlt édesburgonyát megpucoljuk, majd krumplinyomón át pürésítjük. Ehhez keverjük a fűszereket, a tojásokat, a cukrot és a tejfölt. Összekeverjük és érdemes egy szitán átszűrni az egészet, hogy biztosan ne legyenek benne darabok. Ezután a pitetésztára öntsük a krémet és a tojással kenjük be a tészta szélét, majd egy fóliával takarjuk le.

Végül előmelegített sütőben 190 fokon 30 percig sütjük, majd vegyük le a fóliát és további 15 percig sütjük.
nincs még hozzászólás