25 °C
tiszta égbolt
2024. július 20., szombat
Illés

E-book kontra hagyományos könyv - Előnyök és hátrányok!

2014. szeptember 13.
17.0141
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A könyvolvasás sajnálatos módon ma már olyannyira háttérbe szorult a fiatalok között, hogy többnyire ebből kifolyólag is katasztrofálisnak tekinthető a magyar ifjúság olvasási- és szövegértési képessége. A hagyományos, papír alapú könyvek ugyan vélhetően soha nem tűnnek majd el végleg a piacról, de a különféle olvasmányok csak és kizárólag akkor őrizhetik meg népszerűségüket, ha képesek maradnak arra, hogy ne csak tartalmukkal, hanem formátumukkal is ideálissá, kecsegtetővé váljanak a fiatalok számára.
Ennek köszönhető, hogy az e-book, vagy magyarított nevén az e-könyv egyre nagyobb népszerűségnek örvend a hagyományos könyvekkel szemben. Egyik legnagyobb előnyük, hogy mivel nincs se nyomtatási, se gyártási, se raktározási, de még szállítási költségük sem, ezért a papír alapú könyvekhez mérten sokkal olcsóbban tudják beszerezni maguknak az olvasók ugyanazt a tartalmat úgy, hogy mindez megmarad a legalitás vonalán, ezáltal még a szerzőt is támogatják vele. További előnyük, hogy bárhol is járjunk a világon, egyszerre akár egy kisebb könyvtárt is magunkkal vihetünk digitális formában, és amennyiben új könyvekre vágynánk, az internet segítségével máris a világ legnagyobb könyvesboltjából válogathatunk magunknak.

Az e-könyvek tehát sokkal praktikusabbak és sokkal kényelmesebbek, mint a hagyományos, papír alapú olvasmányok, de az írók szempontjából is szerencsésebbek, hiszen ezáltal olyan könyvek is megjelenhetnek, illetve eljuthatnak az olvasókhoz, amelyek amúgy csak egy nagyon kis rétegnek szólnak, és egy hagyományos kiadó soha nem áldozott volna pénzt a papír alapú gyártásának költségeibe, mert egy ismeretlen szerzőről van szó, akinek vélhetően csak nagyon alacsony példányszámban fogynának el a könyvei.


Napjainkban már számtalan olyan könyv létezik, ami csak és kizárólag elektronikus formában jelent meg, de akadt arra is példa, hogy egy mű azt követően kapott papír alapú kiadást, hogy digitális változatai elképesztő sikert arattak. Az e-könyvek ezen felül megnövelhetik az olvasási élményt azáltal, hogy animációkkal és hangokkal egészíthetik ki az olvasás élményét, ezen felül pedig bármikor nagyíthatjuk és kicsinyíthetjük is a szöveget, tehát ha gyengén látók vagyunk, még akkor is részesülhetünk a könyvolvasás élményéből. Nagy pozitívum még, hogy az e-könyvekben szabadon kereshetünk és tallózhatunk, ami főként szótárak vagy lexikonok esetén rendkívül nagy előny!

Természetesen az elhangzottak mellett sajnos hátrányuk is van az e-bookoknak! A legfontosabb, hogy csak addig tudunk olvasni, amíg a kompatibilis készülék akkumulátora fel van töltve. Ha tehát egy több napos áramszünet ér minket egy hóviharnak köszönhetően, akkor bizony le kell mondanunk az olvasás szeretetéről. Noha talán szubjektív vélemény is, de az e-könyv soha nem tudja majd helyettesíteni a valódi olvasási élményt, ezáltal azt, amikor kezünkben fogjuk és érezzük is az adott könyv súlyát és illatát. Hasonló negatívum, hogy egy hagyományos könyv mindig értéket hordoz, ajándékozáshoz is kiváló - nincs is annál szebb ajándék -, míg egy e-könyv sajnos ezt az élményt soha nem tudja majd kiváltani számunkra.
8 hozzászólás

moni1294

10 éve, 8 hónapja és 9 napja

Kütyüőrült vagyok, úgyhogy nálam ebook van kizárólag!mosolygó smiley Imádom hogy egy helyen van minden és hogy lehet keresni például Wikipédián ha valamiről nem tudom micsoda.

válasz erre

Edit90

10 éve, 8 hónapja és 13 napja

A világ egyik legjobb találmánya az elektronikus könyv! Nagyon sok előnnyel jár, gyakorlatilag minden le is van írva a cikkben. Nálam nagy előny hogy édesanyámnak tudok könyveket adni így, amiket bárhol tud olvasni, és még a receptjei is ugyanott vannak.

válasz erre

Natasha

10 éve, 8 hónapja és 13 napja

Praktikusabb az ebook, mert könnyebb hordani, mint egy 1000 oldalas könyvet. De persze én a hagyományos könyveket is szeretem, de haladni kell a korral.

Így kevesebb fát vágnak ki. mosolygó smiley

válasz erre

Enci

10 éve, 8 hónapja és 13 napja

Nekem az olvasás az igazi kikapcsolódás. Rengeteget olvasok, ezt a blogomban is írtam. mosolygó smiley Én jobban szeretem az igazi, hagyományos könyveket, mert úgy érzem, hogy olvasok. A páromnak van ebookja, próbáltam azon olvasni, de ott mindig elment a kedvem.

Én maradok a hagyományos könyveknél. mosolygó smiley

válasz erre

Lili

10 éve, 8 hónapja és 13 napja

Én olvasok ilyet is, olyat is...mosolygó smiley De van hogy mobilon olvasok.

válasz erre

eperjam

10 éve, 8 hónapja és 13 napja

Papír alapú könyvet már néhány éve nem olvasok, sőt magazint sem. Vettem egy Kindle-t, egyszerűen imádom!

válasz erre

Minoni

10 éve, 8 hónapja és 14 napja

Néhány éve ebookot olvasok csak. Nagyon kényelmes dolog, szerintem zseniális találmány az e ink és úgy általában az ebook!

válasz erre

csillucs

10 éve, 8 hónapja és 14 napja

Én nemrég tértem át ebookra és nagyon szeretem. mosolygó smiley Bár a könyveket is mert hát azok mégis csak könyvek, van illatok meg hangulatuk.

válasz erre