Hozzávalók:
800 g finomliszt
1 db tojás
20 g friss élesztő
3 evőkanál tejföl
1 csipet só
70 g cukor
5 dl tej
5 evőkanál napraforgó olaj
150 g darált dió
4 evőkanál porcukor
1 db tojássárgája a kenéshez
Elkészítés:
A langyos tejbe belekeverjük a cukrot, majd az élesztőt és felfuttatjuk. Ezután a szobahőmérsékletű hozzávalókból a lisztet egy tálba öntjük és mehet bele a tojás, a felfuttatott élesztő, a tejföl, a só és az olaj. Alaposan összedolgozzuk és dagasszuk a tésztát, amíg sima nem lesz. Ezután letakarjuk és a duplájára kelesztjük. A diót közben keverjük össze a porcukorral. Ha megkelt a tészta, akkor három felé vesszük (vagy akár öt felé is lehet, ha ötösfonást szeretnénk).
Mindegyiket kinyújtjuk és megtöltjük a dióval. Feltekerjük és összefonjuk a tésztákat. Ezután ismét letakarjuk és hagyjuk fél órát kelni. Megkenjük egy tojássárgával, majd előmelegített sütőben 200 fokon 30-35 perc alatt készre sütjük a kalácsot.