16 °C
borús égbolt
2025. április 25., péntek
Márk

Diós fonott kalács

2019. április 08.
7.1401
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Mariann profilja, adatai
Mariann
Továbbra is készülünk a húsvétra, így ma megmutatjuk, hogyan dobhatod fel a sima húsvéti kalácsot egy kis dióval. Nagyon ízletes ez a recept és ha szereted a ropogós dolgokat, akkor érdemes egy kicsit nagyobb darabokat hagyni a dióból.


Hozzávalók:
800 g finomliszt
1 db tojás
20 g friss élesztő
3 evőkanál tejföl
1 csipet só
70 g cukor
5 dl tej
5 evőkanál napraforgó olaj
150 g darált dió
4 evőkanál porcukor
1 db tojássárgája a kenéshez

Elkészítés:
A langyos tejbe belekeverjük a cukrot, majd az élesztőt és felfuttatjuk. Ezután a szobahőmérsékletű hozzávalókból a lisztet egy tálba öntjük és mehet bele a tojás, a felfuttatott élesztő, a tejföl, a só és az olaj. Alaposan összedolgozzuk és dagasszuk a tésztát, amíg sima nem lesz. Ezután letakarjuk és a duplájára kelesztjük. A diót közben keverjük össze a porcukorral. Ha megkelt a tészta, akkor három felé vesszük (vagy akár öt felé is lehet, ha ötösfonást szeretnénk).

Mindegyiket kinyújtjuk és megtöltjük a dióval. Feltekerjük és összefonjuk a tésztákat. Ezután ismét letakarjuk és hagyjuk fél órát kelni. Megkenjük egy tojássárgával, majd előmelegített sütőben 200 fokon 30-35 perc alatt készre sütjük a kalácsot.
1 hozzászólás

bettike

6 éve, 6 hónapja és 24 napja

Diósan is biztosan finom.

válasz erre