Habár a diéta nem bánik túl kegyesen a plusz kilókkal, a legtöbb nő bizonyára előbb inkább a fájdalomtól, semmint a túlsúlytól kíván megszabadulni. Az ösztrogén diéta rendkívül egyszerű alapokon nyugszik, elegendő ugyanis a kúra során minél nagyobb mennyiségben olyan ételeket fogyasztani, amelyek dúskálnak a progeszteronban. Ha nagyon oda kívánunk figyelni súlyunkra is, akkor megtehetjük, hogy csak kiegészítőként tekintünk a diétára és egészséges étrendünk mellé olyan ösztrogén-szegény növényeket fogyasztunk, mint a szója, a tökmag, a dió vagy éppen a lenmag.
Sajnos azonban ezek az ételek nem tartalmaznak annyi progeszteront, ami segíthetne a súlyosabb menstruációs panaszok leküzdésében, az igazi progeszteronbombák ugyanis például a káposztában és egyéb, magas rosttartalmú növényi táplálékokban találhatók - karalábé, kelbimbó -, és bár alapesetben kerülendők az állati eredetű termékek, valamint a finomított szénhidrátok, de ezekben a termékekben is nagy mennyiségben található a hormonból.
Ha kúraszerűen, a menstruáció előtt már egy héttel napi szinten fogyasztjuk az ösztrogénban szegény ételeket, biztosak lehetünk abban, hogy az ezzel járó görcsös fájdalmak és egyéb panaszok is enyhülni fognak.