A Candida diéta esetén fontos szem előtt tartani, hogy a sarjadzó gomba szénhidrátokból táplálkozik, így minden esetben azokat az ételeket kell száműznünk - legalább három, de jobb esetben hat hónapig - az étrendünkből, amelyek magas szénhidráttartalommal rendelkeznek.
Így az első két-három hétben nem szabad gyümölcsöt fogyasztani, de a diéta teljes időtartama alatt kerülni kell az édességeket is. Szintén a kerülendő ételek közé tartoznak a diéta során az élesztőn alapuló ételek, így a sajtok, az alkoholos italok és így tovább. A keményítőt tartalmazó táplálékok, avagy a fehér kenyér vagy a rizs kivonásával szintén hatékonyabb eredményeket érhetünk el Candida gomba természetes gyógymódjával.
A Candida diéta esetén szenteljünk kiemelt figyelmet a tartósítószereknek, a színezőknek, az állományjavítóknak és az egyéb adalékanyagoknak, ezek ugyanis szintén segítik a gomba terjedését. Ehhez próbáljunk meg a piacon vásárolni és előnyben részesíteni a házi készítményeket, illetőleg a biotermékeket. Ételeink ízesítésével egyébiránt nem kell spórolnunk, hiszen például bizonyítottan jó gombaölő hatással bír a kurkuma, a sáfrány, a koriander és a rozmaring, így ezeket előszeretettel alkalmazzuk a diéta idején, amellyel hamar visszaszoríthatjuk a Candida gomba fertőzését.