29 °C
tiszta égbolt
2024. június 22., szombat
Paulina

Depresszió: Nem csak az orvos segíthet!

2013. december 01.
2.4841
Figyelem! Ez a cikk már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Brauny profilja, adatai
Brauny
A Dublini Egyetem legfrissebb tanulmányának köszönhetően kiderült, hogy bár amellett, hogy a depresszió tüneteinek jelentkezésekor haladéktalanul fel kell keresnünk egy szakorvost, a betegségből való kilábalásban nem csak a szaksegítség jelenthet megoldást.


A kutatás ugyanis bebizonyította, hogy a depresszióban szenvedő embereknek gyakran már az is rengeteget segít, ha elhagyják otthonukat vagy szóba elegyednek valakivel az interneten. A tanulmány kihangsúlyozza, hogy a depresszió egy súlyos betegség, ami orvosi kezelést igényel, ez azonban kiegészíthető, mi több, hasznosabbá tehető a barátok és a család nyújtotta lelki támogatással.

A szakemberek szerint amennyiben egy depressziós körül megnövekednek a társadalmi interakciók, azok segítik újjáépíteni önbecsülésüket. A kutatás során a Dublini Egyetem munkatársai mintegy 100 depressziótól szenvedő beteget vizsgáltak, akik amellett, hogy a kötelező kezeléseken is részt vettek, odafigyelt és irányított kiegészítő támogatást kaptak környezetüktől, ezzel megnövelve szociális tevékenységeik mennyiségét.

A vizsgálatok kezdetén a résztvevők mintegy 20 százaléka kijelentette, hogy nincsenek barátai, 33 százalékuk pedig még a szomszédjukat sem ismeri, 35 százalékuk teljesen egyedül él, 50 százalékuk pedig még soha nem volt semmilyen közösségi rendezvényen.

A kutatók anyagi támogatás terhe mellett közösségi életre biztatták a betegeket, hogy hetente legalább kétszer menjenek el közösségekbe, szerezzenek barátokat és így tovább. A tudósok mindemellett naplóvezetésre is ösztönözték a betegeket, ebből kiderült, hogy a többség a mozit, a színházat és a koncerteket részesítette előnyben.

A vizsgálat ugyan konkrét számokat nem tudott felmutatni, de a résztvevők határozottan kijelentették, hogy a közösségi programok után nem érezték a szokásos szorongást és az állandó elszigeteltség érzetét.
6 hozzászólás

Kanover

11 éve, 5 hónapja és 17 napja

Minden agyban dől el,mindent ő irányít!A betegnek akarnia is kell meg gyógyulni,utána jöhetnek ezek a "segédeszközök"!

válasz erre

moni1294

11 éve, 5 hónapja és 19 napja

simply red írta:
Nyilvánvaló ha kimozdulnak otthonról, lépésről lépésre enyhülhetnek a panaszok. Csak a kezdet nehéz. szomorú smiley
Illetve a gond felismerése....

válasz erre

simply red

11 éve, 5 hónapja és 19 napja

Nyilvánvaló ha kimozdulnak otthonról, lépésről lépésre enyhülhetnek a panaszok. Csak a kezdet nehéz. szomorú smiley

válasz erre

Natasha

11 éve, 5 hónapja és 19 napja

Én még soha nem voltam depis, de tuti hogy segít rajtuk az, ha társadalmi életet élnek

válasz erre

Móni

11 éve, 5 hónapja és 19 napja

De rossz lehet depressziósnak lenni.

válasz erre

mokus84

11 éve, 5 hónapja és 19 napja

Nekem ilyennel nincs problémám szerencsére.

válasz erre